Business Internaţional

Chinezii cumpără aur pe bandă rulantă

Chinezii cumpără aur pe bandă rulantă

Autor: Catalina Apostoiu

22.05.2011, 23:28 474

Preţul aurului a avansat cu 19,30 dolari, până la 1.5011,50dolari pe uncie (28,3 grame), la sfârşitul săptămânii trecute, încondiţiile în care investiţiile Chinei în metalul preţios auînregistrat o creştere de 179% în primul trimestru, potrivit TheWall Street Journal.

Cererea de aur la nivel mondial a totalizat 981,3 tone în primultrimestru al acestui an, în creştere cu 11% faţă de perioadasimilară a anului trecut, când a atins 881,0 tone. În dolari,nivelul cererii a atins 43,7 miliarde de dolari în 2011, comparativcu 31,4 miliarde de dolari în primul trimestru al anuluitrecut.

China a devansat India, devenind cea mai mare piaţă pentru aurîn acest an. Achiziţiile investitorilor chinezi au înregistrat maimult de o dublare în primul trimestru al acestui an comparativ cuprimele trei luni din 2010.

China a investit 4,1 miliarde de dolari în aur în primultrimestru. Cererea de aur a Chinei a avansat până la 90 de tonemetrice, faţă de 40,7 tone în anul anterior, comparativ cu 85,6tone în cazul Indiei.

Deşi preţurile au atins maxime istorice, iar cererea creşte,unii investitori importanţi, cum ar fi miliardarul George Soros,îşi reduc expunerea faţă de metalul preţios, intensi­ficânddezbaterile privitoare la cât va mai dura creşterea puternică apreţului metalului, scrie Financial Times.

Investitorii au vândut 2,5 milioane de uncii de aur (70,8 tone)prin intermediul fondurilor tranzacţionate la bursă (ETF) înianuarie şi februarie, iar bancherii spun că mai multe fonduri dehedging au vândut de asemenea aur.

Principalul motiv pentru prudenţa unor investitori este legat desfârşitul aşteptat al celei de-a doua runde de relaxare monetarăderulată de banca centrală a SUA (Fed) pentru a impulsiona economiaStatelor Unite. Determinarea băncii centrale americane de a opripomparea de lichidităţi este considerată un semnal negativ pentruaur. Aceasta sugerează în primul rând o încredere sporită înperspectivele economice şi, mai important, anunţă majorări de rateale dobânzii de referinţă. Odată cu majorarea dobânzilor,randamentele altor active devin mai atractive. Totuşi, majoritateainvestitorilor pe termen lung în aur îşi menţin poziţiile, spunbancherii şi traderii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO