Business Internaţional

Cimentul, intre catalizator economic si sursa de poluare

Cimentul, intre catalizator economic si sursa de poluare

Industria cimentului se numara printre cele mai poluante sectoare ale economiei mondiale, fabricile de ciment generand 5% din totalul emisiilor de dioxid carbon

29.10.2007, 19:51 976

Cimentul este un produs care contribuie decisiv la dezvoltarea economica a statelor cu economie emergenta din Asia si pana in Europa de Est, scrie International Herald Tribune.
Aproximativ 80% din cimentul existent la nivel mondial este produs si folosit de tarile emergente. Dintre acestea, numai in China se fabrica si se foloseste 45% din productia globala de ciment. In Ucraina, un alt stat care traverseaza un boom economic, productia se dubleaza la fiecare patru ani.
Totusi, productia de ciment genereaza foarte multa poluare, sub forma emisiilor de dioxid de carbon. Chiar si ultimele tehonogii in materie de protectie a mediului nu pot reduce emisiile decat cu 20%.
Deja, fabricile de ciment genereaza 5% din totalul emisiilor de dioxid carbon de pe mapamond, noxe responsabile de incalzirea globala.
Analizand problema, cimentul nu are un potential viabil de reciclare, lucru demonstrat de cladirile parasite de pe marginea drumurilor din Tunisia si pana in Mongolia. Fiecare strada, fiecare noua constructie necesita ciment.
"Producerea cimentului este una dintre sursele importante de dioxid de carbon din lume, iar cererea pentru acest produs creste", a declarat Julian Allwood, profesor in inginerie la Universitatea Cambridge.
Allwood este de parere ca daca cererea se dubleaza, emisiile de carbon pot fi reduse cu maximum 30%, dar acest lucru nu e sustenabil decat pe termen scurt.
Mai grav este ca directivele europene privind protectia mediului ar putea permite companiilor din industria cimentului sa polueze si mai mult atmosfera. Uniunea Europeana subventioneaza companiile din Europa de Vest sa cumpere fabrici vechi din tarile sarace si sa le modernizeze conform ultimelor standarde de protectie a mediului.
Per ansamblu, emisiile de dioxid de carbon/tona de ciment se reduc, dar productia creste de cele mai multe ori, ceea ce se traduce intr-un grad de poluare mai ridicat. Multi dintre producatorii de profil sunt constienti de aceasta problema. "Industria cimentului se afla in centrul disputei privind schimbarile climaterice, dar lumea are nevoie de materiale de constructii pentru spitale si case", a spus Olivier Luneau, vicepresedinte in cadrul grupului francez Lafarge.
"Datorita initiativelor noastre, ritmul de crestere al emisiilor este mai scazut decat in cazul in care nu s-ar lua nicio masura", a mentionat Luneau.
Jucatorii din industria cimentului au investit milioane de dolari in programe de genul Initiativei Durabile in Industria Cimentului (SCI).
Lafarge, liderul in introducerea de tehnologie verde in unitatile de productie, a reusit anul trecut sa reduca cantitatea de noxe la 298 de kilograme/tona, fata de 347 kg/tona in 1990. Pana in 2010, grupul francez si-a propus sa atinga nivelul de 274 kg de emisii/tona de ciment.
Compania, care a achizitionat cu doi ani in urma 17 unitati de productie in China si mai detine holdinguri in Europa de Est si Rusia, recunoaste ca emisiile generate de fabricile sale cresc de la an la an. "Emisiile totale continua sa creasca pentru ca avansul cererii este atat de mare si va urma acelasi drum si in viitor, neputand fi stavilit", a afirmat Luneau.
El a adaugat ca businessul central al Lafarge este productia de ciment si de aceea compania nu poate face mai mult pentru reducerea emisiilor.
In momentul de fata, exista si o certitudine: este foarte profitabil sa investesti in ciment.
"Piata constructiilor din Europa de Est se afla in plin avant, iar fabricile de ciment se incadreaza in peisaj. Toate marile companii, cum sunt Lafarge si Heidelberg Cement, au ales sa achizitioneze companii uzate tehnologic si care generau pierderi majore in regiune", a declarat Lennard De Klerk, director la compania maghiara Global Carbon, care intermediaza investitii in Ucraina, Rusia si Bulgaria.
Creditele de emisii de dioxid de carbon create de Uniunea Europeana si semnatarii Protocolului de la Kyoto, incurajeaza asemenea tranzactii. De asemenea, creditele le permit producatorilor sa-si mareasca productia de ciment, atat in tarile emergente, cat si in tara de origine.
UE limiteaza efectiv productia de ciment a companiilor europene in tarile de origine prin monitorizarea cantitatilor anuale de emisii. In Ucraina insa nu exista o limita in ceea ce priveste cantitatea de noxe, asa ca productia de ciment poate sa creasca nestingherita.
Adesea, companiilor europene din domeniu li se permite sa polueze mai mult in tara de orgine, cu conditia de a demera proiecte ecologice in alta parte.
"Producatorii pot investi in proiecte ecologice in Ucraina si Rusia si sa obtina credite de carbon. Asadar, investiile au devenit mult mai atractive decat in trecut", explica De Klerk. Prin valorificarea creditelor de carbon in costurile reamenajarii unei fabrici din Ucraina, profitul investitorului creste de la 8,8% la aproape 12% din venituri, a spus De Klerk.
Din momentul in care unitatile de productie sunt renovate cu "tehnologie ecologica", emisiile pe tona de ciment produsa se reduc. De exemplu, fabrica ucraineana Podilsky era utilata cu noi cuptoare de uscat, ecologice - irlandezii de la CRH fiind responsabili cu finantarile - si astfel, costurile energetice/tona de ciment produsa se vor reduce cu 53%.
Chiar si asa, modernizarea ecologica a fabricilor nu ar putea fi suficenta pentru stoparea cresterii emisiilor poluante. Productia de ciment a urcat cu 10% in Ucraina anului 2005, similar si in 2006. Heidelberg Cement a obtinut o crestere a productiei cu 55% in primele noua luni ale anului trecut.
Vechile fabrici, care au functionat la jumatate din capacitate pentru mai multi ani, produc acum mai mult ca niciodata datorita avansului economic si investitiilor straine.
Cimentul, a carui productie locala era destinata implicit consumului autohton, este transport acum la mari distante, prin intermediul vapoarelor. Comertul online a luat amploare, multi brokeri de ciment din Ucraina alegand sa vanda ieftin peste tot in lume, in special in Orientul Mijlociu, unde cererea este foarte mare.
Spre deosebire de alte industrii, cimentul sufera de o problema chimica: reactia prin care se creeaza acesta elibereaza mari cantitati de CO2 in interiorul si in exteriorul produsului. 60% din totalul emisiilor cauzate de producerea cimentului apar doar din procesul chimic, a mentionat Luneau.
Restul noxelor sunt eliberate de combustibilii folositi in productie, care pot fi reduse prin folosirea echipamentelor ecologice.
Atungi cand decid sa achizitioneze o fabrica din tarile aflate in dezvoltare, investitorii schimba metoda de uscare a cimentului. 10% din combustibilul folosit de Lafarge in productia de ciment este reprezentat de biomasa si combustibili alternativi. Proiectul intitulat SCI sugereaza ca betonul ar trebui combinat cu anumite cantitati mai mici de ciment, pentru reducerea poluarii.
De asemenea, SCI propune o izolatie mai buna a cladirilor, pentru o eficienta termica mai ridicata.
Producatorii vest-europeni de ciment considera insa ca problema emisiilor nu va fi rezolvata decat in momentul in care India, China si celelalte state cu economii emergente vor constientiza ca si ele trebuie sa reduca emisiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO