Business Internaţional

Cine dictează viitorul Europei: Wolfgang Schauble, eminenţa cenuşie din spatele Angelei Merkel

Cine dictează viitorul Europei: Wolfgang Schauble, eminenţa cenuşie din spatele Angelei Merkel

Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble, cuplul politic care a impus Europei voinţa Germaniei

Autor: Paul Comşa

16.12.2011, 00:06 1567

Cancelarul german Angela Merkel este persoana care a dictat până în prezent regulile care au ghidat pe ceilalţi lideri europeni, inlcusiv pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy, în acţiunile lor contra crizei din zona euro. Merkel a fost ucenicul actualului ministru de finanţe german Wolfgang Schauble, iar acum îi este şefă, însă influenţa acestuia s-a păstrat.

Imediat după summitul G20 de la Cannes, din noiembrie, Merkel le povestea reporterilor despre decizia ei de a bloca un împrumut pentru Grecia, când a fost întreruptă de Schauble.

"Da, într-adevăr ministrul de finanţe a oprit asistenţa financiară pentru Grecia", a fost reacţia lui Merkel, scrie agenţia Thomson Reuters.

Cel mai important lider politic european a fost contrazis în public de un om din cabinetul său şi, în loc să-l pună la punct, a admis că a avut dreptate.

Într-un moment în care atenţia Europei este concentrată pe perechea Merkel-Sarkozy, o altă relaţie, cea dintre Merkel şi Schauble, ar putea avea un rol decisiv pentru viitorul zonei euro, el fiind, în opinia analiştilor, singurul politician capabil să o determine pe Merkel, un politician cu o mare aversitate la risc, să ia deciziile necesare salvării euro. În vârstă de 69 de ani, Schauble este cel mai bătrân dintre membrii Cabinetului.

Schauble a fost la originea multor decizii importante luate de liderii zonei euro în ultimii ani. În stadiile timpurii ale crizei, Schauble a propus crearea unui "Fond Monetar European" pentru a salva statele aflate în dificultate, idee considerată radicală la acea vreme. După un an şi jumătate, zona euro a pus bazele unui mecanism de finanţare permanent, ESM, instituţie care seamănă cu fondul monetar al lui Schauble. În iunie, Schauble a iscat vâlvă când le-a sugerat europenilor să le ceară creditorilor privaţi să şteargă o parte din datoriile Greciei. La câteva luni, iniţiativa a fost adoptată de liderii zonei euro.

"Cred că Schauble va fi unul din arhitecţii-cheie pentru găsirea unui remediu la criza din zona euro în următoarele săptămâni. Schauble este recunoscut şi respectat pentru ideile sale care nu ţin seama de eventualele reacţii politice", consideră Klaus Tschuet­scher, premier al statului Liechtenstein.

O relaţie de două decenii marcată de răsturnări de situaţie

Merkel şi Schauble s-au întâlnit pentru prima oară în lunile care au urmat căderii zidului Berlinului în 1989. El era succesorul aparent al premierului Helmut Kohl şi considerat de mulţi cel mai talentat politician al generaţiei sale. Merkel era la acea vreme purtătoarea de cuvânt a lui Lothar de Maiziere, vicepreşedintele Consiliului Ministerelor din RDG.

La un an şi jumătate de la întâlnirea lor, Schauble, pe atunci ministru de interne, a rămas semiparalizat după ce a fost împuşcat în timpul unei vizite de lucru, iar aspiraţiile sale la fotoliul de cancelar au fost curmate brutal. El s-a întors câteva luni mai târziu în viaţa politică, dar a rămas în umbra şefului conservatorilor Helmut Kohl. Când Kohl a pierdut alegerile din 1998, Schauble a devenit noul şef al Uniunii Creştin-Democrate şi a numit-o pe Merkel adjunctul său. Câţiva ani mai târziu, Merkel devenea prima femeie cancelar al Germaniei.

La scurt timp după instalarea în funcţie, Merkel l-a numit pe fostul ei şef ministru de interne, iar patru ani mai târziu i-a înmânat lui Schauble cea mai dificilă misiune din întregul guvern, aceea a ministrului de finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO