Business Internaţional

Cine este PIF, fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite şi cel mai mare acţionar al companiei elveţiene Clariant, care şi-a închis fabrica din România?

Cine este PIF, fondul suveran de investiţii al Arabiei...

Autor: Catalina Apostoiu

08.12.2023, 00:06 328

Public Investment Company (PIF), fondul suveran de investiţii al Ara­biei Saudite, este cel mai mare acţio­nar al companiei elveţiene Clariant, care şi-a închis recent fa­brica din Ro­mânia, cu o participaţie de 31,50%.

Fondul captează foarte des atenţia. Doar în ultimele câteva luni, investitorul de 700 miliarde de dolari şi companiile pe care le controlează s-au apucat să revoluţioneze lumea golfului, au achiziţionat un business de leasing de aeronave de 3,6 miliar­de dolari de la Standard Chartered, au cumpărat o participaţie de 10% în cadrul companiei telcom Telefonica şi au lansat o ofertă îndrăzneaţă de 300 milioane de euro pentru servi­ciile superstarului francez din fotbal Kylian Mbappe.

Stilul de investiţii impresionant al PIF sfidează comparaţiile cu alte fonduri suverane de investiţii, scrie Reuters. Din cauza ţintelor multiple este dificil de spus dacă vehiculul îşi atinge obiectivele. Este de asemenea greu de determinat câtă vreme va mai arunca cu cash pe pieţele lumii.

În mod tipic, fondurile suverane de investiţii au mandatul de a crea fon­duri pentru zile negre şi îşi in­vestesc banii primiţi de la guvernele bogate în petrol în mod prudent. PIF este diferit, însă. Fondat în 1971, fondul a fost reformat în 2015 şi pus sub controlul prinţului Mohammed bin Salman (MbS), cu mandatul de a ajuta la realizarea planului Vision 2030 de diversificare a economiei dependente de petrol a regatului şi de a crea slujbe în sectorul privat pentru cei 32 milioane de locuitori.

Guvernatorul PIF Yasir Al-Ru­mayyan nu primeşte o avuţie pre­de­terminată de la stat, ci i-a fost înmânat un portofoliu de active locale şi internaţionale. O treime din fond constă în participaţii semnifica­tive în companii locale.

O cincime din activele fondului au fost destinate în 2022 dezvoltării de noi industrii, în timp ce alte 5% au fost alocate pentru giga-proiecte ca NEOM, oraşul inteligent.

În pofida imaginii sale de cumpărător în serie de „bijuterii“ occidentale, PIF şi-a folosit doar 21% din active în afara regatului în 2022. De asemenea, strategia de investiţii a fondului este mai îndrăzneaţă decât a celorlalte fonduri similare, mai conservatoare.

PIF are deja unele greşeli majore la activ. Cea mai spectaculoasă a fost probabil faptul că i-a dat şefului SoftBank, Masayoushi Son, 45 miliarde de dolari pentru Vision Fund.

Astăzi, potrivit The Economist, PIF devine uriaşul la care prinţul Muhammad a visat. Valoarea activelor sale a urcat la 700 miliarde $, acesta are peste 1.400 de angajaţi şi un profil din ce în ce mai vizibil la nivel mondial.

Cât priveşte mandatul PIF, unul dintre obiective este de a redirecţiona avuţia petrolieră a ţării în active globale pentru creştere pe termen lung. Însă acesta trebuie de asemenea să susţină o economie diversificată pe plan local în eventualitatea scăderii cererii de petrol.

Fondul are şi planuri agresive de extindere. Acesta vrea să strângă fonduri de peste 1.000 miliarde de dolari în gestiune până în 2025 şi cel puţin să dubleze această valoare până în 2030, devenind astfel cel mai mare fond suveran de investiţii de pe pământ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO