Business Internaţional

Cine este românul care controlează cele mai mari depozite de uraniu din lume

Cine este românul care controlează cele mai mari...

Autor: Cătălina Butan,

08.10.2013, 11:28 43200

Omul de afaceri român Frank Timiş cu afaceri în industria minieră a semnat un contract cu guvernul nigerian, prin care a obţinut autorizaţii de explorare minieră în cele mai mari depozite de uraniu din lume, din Nigeria, scrie Newstime Africa.

Numeroase companii miniere au încercat să ajungă la resursele minerale neşlefuite ale Africii dar niciuna nu a reuşit să ofere încredere locuitorilor că ei vor fi beneficiari ai bogaţiei pe care continentul o are, niciuna în afară de African Minerals, companie controlată de Frank Timiş.

După numeroase investiţii în Senegal, Gambia, Sierra Leone şi Coasta de Fildeş, Timiş a convins guvernul nigerian să semneze acordul de explorare minieră. Pan-African Niger Company, companie prezidată de Frank Timiş, a semnat astfel un contract pentru a exploata uraniu şi substanţe înrudite în perimetrele Ouricha 1, 2, Tegmert 1 şi 2 precum şi regiunea Agadez.

La semnarea contractului, ministrul mineritului şi dezvoltării industriale al Nigeriei, Omar Hamidou Tchiana a spus că grupul Pan-African Minerals este o referinţă globală şi are capacitatea de a investi, atuuri pentru care compania a primit acest proiect. Ministrul a amintit de asemenea de proiectele anteriore ale companiei, precum cel din Sierra Leone, unde au fost investiţii de peste 3 miliarde de dolari.

Compania controlată de Timiş s-a angajat în faţa guvernului nigerian să investească cel puţin 20 de milioane de dolari şi să creeze locuri de muncă în regiune în următorii trei ani. Frank Timiş a investit prin intermediul grupului pe care îl conduce peste 4 milioane de dolari în Africa şi a creat 15.000 de locuri de muncă în vestul continentului african.

Frank Timiş a atras în ultimii ani numeroşi investitori străini în Africa. Compania sa a obţinut investiţii de 400 de milioane de dolari de la China Railway Materials (CRM) şi alte 1,5 mld de dolari de la Shadong, o altă companie puternică din China.

Timiş, prin compania sa Timis Diamond Corporation, deţinea pe 31 decembrie 2011 un pachet de 12,4% din acţiunile African Minerals Limited. Este al doilea pachet de acţiuni ca mărime, după cel deţinut de BlackRock Investment Management, care are 12,6% din acţiunile African Minerals.

Timiş nu are CV-ul obişnuit al unui preşedinte de companie. În 1979, Frank a plecat din România Ceauşistă, căutând democraţia din Australia. În primii ani de locuit în oraşul australian Perth, Timiş a avut o perioadă dificilă, fiind şi arestat pentru posesie de heroină. Românul a ajuns de la o afacere de transport, pe care o desfăşura cu un singur camion, la o avere făcută din mineritul de aur.

Cine este Vasile (Frank) Timiş

În topul miliardarilor lumii, întocmit în 2011 de revista Forbes, Frank Timiş se afla pe locul 1.057, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari. În clasamentul celor mai bogaţi români Frank Timiş ocupa locul al doilea, cu 1,2 - 1,3 miliarde de euro.

Timiş a început să lucreze în industria minieră în Australia, la vârsta de 16 ani. Vasile (Frank) Timiş, 46 de ani, este descris de Forbes ca un investitor în domeniul petrolului şi resurselor minerale şi având un "trecut controversat".

A debutat pe lista miliardarilor Forbes datorită acţiunilor la trei companii: African Minerals, African Petroleum Corp şi International Petroleum, care extrage petrol şi gaze naturale în Kazahstan. Ultimele două companii sunt listate la Bursa de Valori din Australia.

"Frank (Vasile) Timiş s-a născut în România, a început să lucreze în industria minieră, în Australia de Vest, la vârsta de 16 ani. A avut un trecut controversat. În timp ce se afla la conducerea Regal Petroleum, listată la Bursa din Marea Britanie, în 2009, compania a fost amendată cu aproape un milion de dolari de către autorităţile din Regatul Unit pentru declaraţii derutante cu privire la rezervele de petrol. Deţine două avioane Bombardier Challenger 604", sună descrierea miliardarului făcută de Forbes, în topul publicat în martie 2011.

Publicaţia Newstime Africa publica în 2011, aproape în fiecare lună, articole despre magnatul de origine română, folosind expresii de genul "se pare că tot ce atinge se transformă în aur", "guru investiţiilor", "povestea de succes a zilelor noastre" şi "African Minerals face istorie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO