Business Internaţional

Cipru va taxa cu 30% sumele care depăşesc 100.000 de euro din depozitele de la Bank of Cyprus. Banii intră într-o bancă toxică

Cipru va taxa cu 30% sumele care depăşesc 100.000 de...

Autor: Marius Oncu

25.03.2013, 15:03 2591

Depozitele bancare sunt garantate în limita a 100.000 de euro.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat în noaptea de duminică spre luni un acord care prevede sprijinirea Ciprului printr-un pachet de împrumutri externe de 10 miliarde de euro, condiţionat însă de o restructurare dură a sectorului bancar.

Cipru trebuie să închidă a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank (Laiki). Depozitele mai mici de 100.000 de euro vor fi preluate de Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit din ţară. Bank of Cyprus va prelua de la Cyprus Popular Bank şi o datorie de 9 miliarde de euro către mecanismul de lichiditate de urgenţă al Băncii Centrale Europene. Depozitele de peste 100.000 de euro de la Cyprus Popular Bank vor fi plasate la un loc cu activele neperformante, într-o bancă "toxică", unde sunt aşteptate pierderi mari.

Depozitele negarantate de la Bank of Cyprus urmează să rămână blocate până la recapitalizarea băncii.

Criza din Cipru s-a agravat săptămâna trecută, după ce Parlamentul a respins marţi versiunea iniţială a unei taxe bancare, care viza depozitele din băncile cipriote, inclusiv cele mai mici de 100.000 de euro. Taxa era o condiţie pentru eliberarea împrumuturilor de 10 miliarde de euro pentru statul cipriot.

Bank of Cyprus este prezentă în România, având 0,7% din activele la nivelul întregului sistem bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO