Business Internaţional

Citi s-a deznaţionalizat. Statul american şi-a vândut acţiunile obţinând un profit de 12 mld. $

Autor: Traian Terzianm

07.12.2010, 23:42 23

Trezoreria Statelor Unite va vinde acţiunile pe care le maideţine în cadrul Citigroup, guvernul ieşind din acţionariatulbăncii cu un profit de 12 mld. dolari pentru contribuabili, scrieThe Washington Post.

Trezoreria a ajuns la un acord pentru a vinde restul de 2,4 mld.acţiuni ale Citigroup pe care le mai deţine la o valoare de 4,35dolari bucata, guvernul urmând să obţină 10,5 mld. dolari.

"Prin vânzarea acum a acţiunilor Citigroup, avem oportunitateade a obţine profituri substanţiale pentru contribuabili şi evitareade viitoare riscuri. Cu această tranzacţie am mai făcut un pas spreobiectivul de a recupera fondurile TARP, protejând contribuabili şiscoţând guvernul din acţionariatul unei companii private", adeclarat Tim Massad, asistent al secretarului Trezoreriei.

La sfârşitul anului 2008, Citigroup a primit ajutor federal depeste 45 mld. dolari în schimbul unor acţiuni preferenţiale încadrul companiei. La scurt timp, guvernul a restructurat acelpachet de acţiuni, transformând o parte din titlurile preferenţialeîn acţiuni comune. Guvernul a continuat anul acesta să vândătreptat din cele 7,7 miliarde de acţiuni deţinute la Citigroup.Tranzacţia actuală se va încheia până la sfârşitul săptămânii,fiind intermediată de Morgan Stanley.

Trezoreria a anunţat că preţul mediu de vânzare al acţiunilorCitigroup va fi de 4,14 dolari bucata, o cifră peste preţul la carele-a cumpărat statul, de 3,25 dolari. Acţiunile Citi setranzacţionează în prezent la un preţ de circa 4,45 dolari.Oficialii administraţiei au continuat în ultimele luni să închidădiferite planuri de urgenţă lansate în timpul crizei financiare,pentru a recupera banii guvenului, dar şi pentru a reasiguracontribuabilii şi investitorii că nu are niciun interes de a rămâneacţionar în companiile private.

Deşi mai multe banci de dimensiuni mici încă nu au returnatbanii primiţi, recentele înţelegeri cu Citigroup, GM şi AIG aufăcut ca pierderile programului TARP în valoare de 700 mld. dolarisă fie limitate la numai 25 mld. dolari, cu mult sub estimărileiniţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO