Business Internaţional

Citigroup ar putea apela la o noua injectie de capital

06.03.2008, 16:38 17

Banca americana Citigroup ar putea recurge din nou la investitorii straini, in conditiile in care pierderile suferite de pe urma colapsului pietei subprime se acutizeaza, a declarat unul dintre oficialii fondului de investitii Dubai International Capital, citat de presa internationala.
Declaratia a fost insa contracarata de reprezentantii bancii, care se declara multumiti de nivelul capitalului detinut in acest moment de catre institutie, mentionand ca deocamdata nu se cauta noi surse externe de finantare.
Citigroup a primit in noiembrie 7,5 mld. dolari (5,18 mld. euro) din partea unui fond de investitii derulat de statul Abu Dhabi, dupa ce pierderile record inregistrate pe segmentul creditelor ipotecare riscante au condus la injumatatirea valorii de piata a companiei si la inlaturarea din functie a directorului executiv Charles Prince. La inceputul anului, banca new-yorkeza a anuntat noi infuzii de lichiditate din partea investitorilor straini, printre care fondurile suverane administrate de guvernele din Singapore si Kuweit.
De la declansarea crizei ipotecare americane institutia a strans peste 30 mld. dolari (19,7 mld. euro), reprezentand infuzii de lichiditate din partea investitorilor externi. Totusi, "va fi nevoie de mai multe actiuni de acest gen pentru ca Citigroup si celelalte institutii financiare sa poata traversa aceasta criza", considera Sameer al-Ansari, directorul executiv al Dubai International, un fond de private-equity controlat de seicul Mohamed bin Rashid.
Declaratiile lui al-Ansari au determinat o scadere de 1,17 dolari, sau 5,1%, a actiunilor Citigroup, care au ajuns la 21,92 dolari (14,41 euro), cel mai redus nivel din ultimii noua ani. Actiunile firmei au pierdut, in ultimele 12 luni, peste 50%.
Banca americana a inregistrat, in ultimul trimestru din 2007, pierderi de peste 9,8 mld. dolari (6,6 mld. euro), in mare parte legate de operatiunile de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) efectuate pe segmentul subprime.
Analistii bancii de investitii Merrill Lynch estimeaza insa ca institutia si-ar putea reduce valoarea contabila a activelor cu inca 15 mld. dolari (9,8 mld. euro) in primele trei luni ale acestui an. Iar in aceste conditii s-au intensificat speculatiile potrivit carora banca va fi nevoita sa renunte la aproximativ 30.000 de angajati, mult peste nivelul de 4.200 anuntat anterior.
Marile institutii financiare, atat din Statele Unite, cat si din Europa, au strans pana acum 105 mld. dolari (69 mld. euro), banii provenind in mare parte de la investitorii din Asia si Orientul Mijlociu. Dubai International a investit pana acum in HSBC, cea mai mare banca europeana dupa valoarea de piata, sau Och-Ziff Capital Management, un fond newyorkez de hedging.
Statele arabe, conduse de Qatar, Kuweit si Arabia Saudita, au alimentat pana acum sistemul financiar mondial cu zeci de miliarde de euro, bani proveniti in principal din petrol. Printre institutiile care au beneficiat de finantare din partea statelor din Orientul Mijlociu se numara Merrill Lynch, Morgan Stanley si UBS, banca europeana cea mai afectata de criza ipotecara americana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO