• Leu / EUR4.9423
  • Leu / GBP5.8196
  • Leu / USD4.6194
Business Internaţional

Ciudăţeniile Ungariei: de fiecare dată când ministrul economiei a vorbit despre politica monetară, forintul s-a depreciat

Ciudăţeniile Ungariei: de fiecare dată când ministrul economiei a vorbit despre politica monetară, forintul s-a depreciat

György Matolcsy, ministrul ungar al economiei. Chiar este el o piază rea?. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

16.01.2013, 00:04 672

Ministrul ungar al economiei György Matolcsy a făcut declaraţii despre direcţia politicii monetare de cinci ori în ultimele 30 de zile şi de fiecare dată forintul s-a depreciat a doua zi. Cea mai accentuată scădere s-a produs joi, iar până luni dimineaţa forintul atinsese minimul ultimelor două luni în raport cu euro, scrie Portfolio.hu.

Această ultimă depreciere a fost pusă de guvern pe seama unor recomandări făcute de firma de cercetare a economistului Nouriel Roubini, Roubini Global Economics. Firma

şi-a sfătuit clienţii să nu investească în forint, dar nici în alte valute, precum coroana cehă.

Dar analiştii au atribuit deprecierea comentariilor lui Matolcsy, favorabile unui forint mai slab. Matolcsy este considerat favorit pentru preluarea conducerii băncii centrale în martie.

"Încă o dată speculează împotriva forin­tului" este titlul unui comunicat al ministerului economiei în care se criticau recomandările firmei lui Roubini. Eco­no­mistul a fost descris ca fiind "unul dintre cei mai influenţi analişti financiari ai lumii".

Roubini Global Economics a reacţionat rapid, punând vina declinului rapid al forintului pe seama declaraţiilor lui Matolcsy.

Seria declaraţiilor ministrului a început cu comentarii referitoare la înlocuirea guver­natorului băncii centrale András Simor. Matolcsy a afirmat la un post public de radio că guvernul va căuta să creeze o nouă alianţă strategică cu noua conducere a băncii după ce mandatul actualilor executivi expiră. Simor va pleca de la conducerea instituţiei în martie.

"În prezent, cooperarea este sub potenţial. Lipseşte un singur lucru, ajutorul dat de sistemul bancar guvernului pentru a se ajunge la creştere economică. Banca centrală are cel puţin 12-16 unelte pentru a se atinge acest obiectiv, unele folosite de BCE, Fed sau Banca Angliei", a spus ministrul. A doua zi forintul s-a depreciat.

Înainte de Crăciun, Matolcsy s-a mai referit de două ori la problemele de politică monetară.

Într-un articol publicat într-un săptămânal, oficialul a scris că un punct de cotitură pentru creşterea economică va fi stabilit când banca centrală va deveni un partener strategic pentru guvern. A doua zi, Matolcsy a declarat la postul de televiziune HirTV că uneltele neconvenţionale ale băncii centrale ar trebui folosite mai incisiv. Şi aceste două remarci au afectat cursul forintului.

Anul acesta, ministrul a vorbit pentru prima dată despre politica monetară pe 9 ianuarie. Ziarul Világgazdaság a primit de la ministerul economiei o opinie potrivit căreia banca centrală ar trebui să folosească politici aplicare de "băncile centrale dezvoltate". A doua zi a fost publicat un alt articol al lui Matolcsy în care oficialul a scris că banca centrală a greşit menţinând forintul puternic pentru a ţine inflaţia sub control. Comentariile au venit ca un şoc pentru mai mulţi jucători de pe piaţă.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9423
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9417
Azi: 4.6194
Diferență: -0,2031
Ieri: 4.6288
Azi: 5.8196
Diferență: 0,5008
Ieri: 5.7906
Azi: 4.8107
Diferență: 0,1082
Ieri: 4.8055