Business Internaţional

Comisia Europeană a aprobat alocarea a 140 milioane euro pentru Laserul de la Măgurele

Comisia Europeană a aprobat alocarea a 140 milioane euro pentru Laserul de la Măgurele

Autor: Ana Maria Lazăr

10.06.2016, 14:58 216

"Comisia Europeană a aprobat a doua fază a proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), care se derulează la Măgurele, în România. Astfel, peste 140 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională sunt alocate continuării lucrărilor începute în 2013. ELI-NP face parte din proiectul de cercetare paneuropean în domeniul laserelor de foarte mare intensitate ,Extreme Light Infrastructure (ELI), derulat în România, Cehia şi Ungaria", potrivit unui comunicat de presă emis vineri de CE.

A doua etapă presupune finalizarea până în 2018 a a lucrărilor de construcţie, precum şi achiziţionarea şi instalarea echipamentelor necesare pentru cercetare ştiinţifică, între care un sistem laser de mare putere şi un sistem de raze gamma.

Prima fază a fost aprobată la începutul lunii februarie, valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru prima fază fiind de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) provin din Fondul european de dezvoltare regională.

 
AFACERI DE LA ZERO