Business Internaţional

Comisia Europeană a propus un set de măsuri pentru a facilita şederea, munca şi călătoriile în străinătate ale europenilor

Comisia Europeană a propus un set de măsuri pentru a...

Autor: Robert Manea

06.09.2023, 19:23 319

Comisia Europeană a propus miercuri, 6 septembrie, un set de măsuri pentru digitalizarea în continuare a coordonării sistemelor de securitate socială din Europa.

Astfel, cetăţenilor europeni le va fi mai uşor să locuiască, să lucreze şi să călătorească în străinătate, întreprinderilor le va fi mai uşor să îşi desfăşoare activitatea în alte ţări ale UE şi administraţiilor naţionale să îşi coordoneze sistemele de securitate socială la nivel transfrontalier.

Principalele măsuri propuse

Comisia invită statele membre:

- să accelereze implementarea la nivel naţional a schimbului electronic de informaţii privind securitatea socială (EESSI), astfel încât acesta să fie pe deplin operaţional până la sfârşitul anului 2024 în întreaga Europă. EESSI digitalizează schimburile dintre instituţiile naţionale de securitate socială, pentru a renunţa la procedurile pe suport de hârtie, care iau mult timp şi sunt greoaie.

- să ofere proceduri integral online pentru o coordonare mai intensă a sistemelor de securitate socială, pentru a facilita şi mai mult deplasarea şi munca în străinătate a cetăţenilor şi pentru a le asigura accesul rapid la prestaţiile eligibile. Statele membre se pot baza pe Regulamentul privind portalul digital unicRO•••, care prevede furnizarea integral online a unor proceduri administrative importante către cetăţeni şi întreprinderi până cel târziu la 12 decembrie 2023.

- să se implice pe deplin în activităţile-pilot legate de paşaportul european de securitate socială (ESSPASS), care explorează modalităţi de simplificare a eliberării şi verificării drepturilor de securitate socială ale cetăţenilor la nivel transfrontalier.

- să depună eforturi în vederea introducerii portofelelor UE pentru identitatea digitală (EUDIRO•••), care le vor permite cetăţenilor UE să deţină versiuni digitale ale documentelor de atestare a dreptului la prestaţii, cum ar fi cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), facilitând verificarea instantanee a acestor documente de către instituţiile de securitate socială, inspectoratele de muncă şi furnizorii de servicii medicale.

Comisia va sprijini statele membre ale UE în implementarea acestor acţiuni oferind asistenţă tehnică şi punând la dispoziţie fonduri UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO