Business Internaţional

Comisia Europeană a publicat propunerea de acord privind ieşirea Marii Britanii din UE. Ce se întâmplă cu românii care sunt stabiliţi în Marea Britanie

Comisia Europeană a publicat propunerea de acord privind...

Autor: Răzvan Botea

05.03.2018, 14:35 271

Comisia Europeană a publicat propunerea de acord privind ieşirea Marii Britanii din UE. Ce se întâmplă cu românii care sunt stabiliţi în Marea Britanie

Marea Britanie va începe procesul de retragere din Uniunea Europeană începând cu data de 30 martie 2019, asigurându-se o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2020, când se va încheia acest proces, arată documentul publicat pe site-ul Comisiei Europene.

Garantarea drepturilor cetăţenilor Uniunii Europene şi ai Marii Britanii este prevăzută în acord, stipulându-se faptul că cetăţenii Uniunii Europene, asta însemnând inclusiv cetăţenii români , care sunt stabiliţi pe teritoriul Regatului Unit sau care se vor stabili până la ieşirea definitivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană,  vor beneficia de aceleaşi drepturi şi după data de 31 decembrie 2020 – dreptul la rezidenţă, dreptul la muncă, etc.

 În paralel, cetăţenii Marii Britanii stabiliţi în Uniunea Europeană vor beneficia de aceleaşi drepturi.

Cetăţenii Marii Britanii vor beneficia de aceleaşi drepturi în statele membre UE unde rezidează, ca şi cetăţenii Uniunii Europene care locuiesc în Marea Britanie.

Dreptul la rezidenţă permanentă este garantat prin acest acord, pentru persoanele care au locuit cu forme legale pentru o perioadă mai lungă de 5 ani fără întrerupere. Pentru calculul perioadei minime de rezidenţă pentru acordarea rezidenţei permanente se va lua în considerare şi perioada în care un cetăţean a locuit cu forme legale în statul-gazdă, fie că aceasta este înainte sau după perioada de tranziţie.

Dacă un cetăţean are dreptul la rezidenţă permanentă, aceasta poate fi retrasă dacă 5 ani la rând acesta nu a locuit în ţara-gazdă.

În perioada de tranziţie, Marea Britanie va contribui la bugetul UE şi se va supune autorităţii Curţii Europene de Justiţie, însă nu va beneficia de aceleaşi drepturi, precum apartenenţa la Parlamentul European, prezenţa comisarului european din Marea Britanie sau reprezentanţi în conducerea instituţiilor europene.

În document se mai menţionează faptul că la sfârşitul perioadei de tranziţie, Marea Britanie îşi va pierde dreptul de a accesa orice bază de date, sau sistem informaţional bazat pe legea europeană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO