• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Business Internaţional

O companie mai puţin cunoscută din SUA spune că a preluat conducerea combinatului Dunkirk din Franţa, cel mai mare producător de aluminiu din Europa, de la miliardarul Sanjeev Gupta. Gupta deţine şi Liberty Galaţi, fostul Sidex

O companie mai puţin cunoscută din SUA spune că a preluat conducerea combinatului Dunkirk din Franţa, cel mai mare producător de aluminiu din Europa, de la miliardarul Sanjeev Gupta. Gupta deţine şi Liberty Galaţi, fostul Sidex

Autor: Răzvan Botea

12.10.2021, 22:26 163

American Industrial Partners, o companie de private-equity mai puţin cunoscută din SUA, spune că a preluat conducerea combinatului Dunkirk din Franţa, cel mai mare producător de aluminiu din Europa, scrie Financial Times.

„Un grup de executivi de la American Industrial Partners, o companie de private equity puţin cunoscută, a ajuns săptămâna trecută la topitoria de aluminiu Gupta din Dunkerque, pe coasta de nord a Franţei. Dino Cusumano, Danny Davis, Zac Carson şi Max Holmes au avut un mesaj simplu pentru cei aproximativ 100 de muncitori adunaţi la topitorie, considerată bijuteria coroanei a afacerii europene a lui Gupta: firma din SUA este acum la conducere”, scriu cei de la FT.

Miliardarul Sanjeev Gupta a finalizat achiziţia combinatului Dunkirk în decembrie 2018.

De când dispariţia Greensill Capital a ameninţat că va distruge imperiul de afaceri al lui Sanjeev Gupta, magnatul metalelor a reuşit să-l ţină împreună datorită unui boom al mărfurilor şi răbdării Credit Suisse, mai notează sursa citată.

Industriaşul a anunţat, în weekend, o restructurare a operaţiunilor sale australiene cu banca elveţiană, care a canalizat peste 1 miliard de dolari către Gupta. În acelaşi timp, fabricile sale de metale din Marea Britanie vor primi o finanţare de 50 de milioane de lire sterline.

Acordurile mult aşteptate sunt vitale pentru GFG Alliance, grupul din care face parte şi Liberty Galaţi.

La preluarea combinatului din Franţa Gupta a răspuns cu acţiuni în instanţă şi susţine că cererea AIP nu este valabilă şi că aceasta din urmă vrea să cumpere fabrica la un preţ foarte mic.

AIP, cu sediul în New York, a început să cumpere datoriile topitoriei şi fabricii de aluminiu GFG din Duffel, în afara Anversului, în aprilie, la doar o lună după ce Greensill a depus cererea pentru insolvenţă.

„O mulţime de oameni ar fi fost interesaţi de activ, dar problema era că nu era de vânzare”, a spus, pentru FT, o personalitate de rang înalt din ministerul francez al economiei, a cărui aprobare este necesară, deoarece topitoria din Dunkerque este considerată un „activ strategic”. AIP „a fost repede gata să plătească 100% din preţul datoriei pentru a prelua controlul”, a spus persoana. „Nu am avut obiecţii”, mai notează sursa citată.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107