Business Internaţional

Companiile auto europene trebuie sa rezolve problema supracapacitatii de productie inainte de a fi prea tarziu

01.06.2009, 00:00 21

Pentru Klaus Franz, liderul sindicatului angajatilor Opel din orasul Russelsheim, diferenta dintre cum abordeaza SUA si Europa problema excedentului fortei de munca din industria auto este simpla.

„In SUA, primesti bani ca sa inchizi fabrici", a spus Franz, referindu-se la miile de muncitori ai producatorilor de masini Chrysler si GM care or sa-si piarda locurile de munca in urma planului de restructurare coordonat de Casa Alba. „In Europa primesti bani ca sa tii fabricile deschise si sa nu faci disponibilizari".
Este un discurs demn de cei mai puternici lideri de sindicate din Europa, dar in realitate poate fi mai complicat. Din cauza ca Europa refuza sa rivalizeze cu SUA si sa reduca numarul muncitorilor din industrie, producatorii auto de pe continent risca sa ramana in afara valului de consolidare care transforma intreaga industrie. Intr-un fianal, Europa va trebui sa se impace cu gandul ca nu are nevoie de toate fabricile de care dispune ca sa satisfaca cererea.
In ultimii cinci ani, numarul muncitorilor din industria auto din Europa s-a mentinut la aproape 2,3 milioane, in timp ce forta de munca din industria auto americana a scazut de la 1,1 milioane in 2003 la 781.000 in 2008.
 
Prea multe fabrici auto
Vanzarile au scazut drastic pe ambele piete, insa expertii sunt de parere ca pe fondul crizei financiare capacitatea de productie din Europa este cu 25% mai mare decat necesarul actual. In ultimii ani, productia auto la noile fabrici din Europa Centrala si de Est s-a marit in detrimentul celor vechi, si multe fabrici costisitoare din Franta, Belgia sau Germania s-au inchis.
„Daca Europa nu preia modelul de restructurare al americanilor, companiile de aici trebuie sa se pregateasca pentru o criza ce se va intinde pe zece ani", a declarat Stuart Pearson, analist financiar al Credit Suisse. Pentru moment, muncitorii si politicienii europeni amana luarea unei decizii dure. GM se indreapta catre un faliment sigur si cativa concurenti se intrec sa incheie un contract cu Opel si restul subsidiarelor GM din Europa, dar obiectivul de a pastra muncitorii si nu profitul ar putea determina castigatorul.
Pe langa sprijinul companiei GM, orice potential cumparator al Opel ar avea nevoie si de ajutorul financiar din partea guvernului de la Berlin. La sfarsitul saptamanii trecute in cursa pentru preluarea companiei germane mai ramasesera producatorul auto italian Fiat si Magna International, producator de piese auto cu operatiuni majore in Europa.
„Prea multi jucatori si o capacitate prea mare este reteta perfecta pentru distrugerea valorii", a mai spus Pearson. Mizele sunt foarte mari pentru Fiat, al carui director executiv, Sergio Marchionne, a imbratisat abordarea americanilor si si-a exprimat preferinta pentru o industrie consolidata, dominata de cativa jucatori de talie mare.
Luna trecuta, Marchione a convins guvernul din Washington sa cedeze companiei Fiat 20% din actiunile Chrysler, dupa ce acesta va iesi din faliment, precum si miliarde de dolari sub forma de ajutor guvernamental in schimbul noilor tehnologii de care dispune Fiat, in urma carora compania americana va deveni mai eficienta si isi va extinde gama de produse.
 
Visul Fiat, in pericol
Planul de achizitionare a Opel de catre Fiat in urma careia compania italiana va intra in randul celor mai mari grupuri auto din lume se clatina insa. Guvernul german se teme ca Fiat va folosi ajutorul de stat de pana la 7 miliarde de euro pentru inchiderea fabricilor si concedierea unora dintre angajatii din Germania. Magna International este preferata de catre oficialii germani pentru ca sunt de parere ca nu vor concedia la fel de multi angajati precum Fiat.
Cativa analisti sunt de parere ca Europa are o capacitate de productie mult prea mare comparativ cu marimea pietei. Uniunea Europeana produce 30% din totalul masinilor din lume in ciuda faptului ca aici se afla mai putin de 10% din populatia mondiala si exporta o mica parte din productie, in special pe segmentul de lux.
„Acest dezechilibru trebuie sa fie solutionat, dar este putin probabil ca acest lucru sa se intample intr-un timp scurt", a declarat Ivan Hodac, secretar general al Sindicatului Producatorilor de Automobile din Europa. Din cauza restrictiilor legislatiei europene companiile „nu pot inchide fabrici pe timp de criza, pentru ca nu au bani pentru asa ceva". „Chiar si in perioada de dezvoltare economica este dificil", a mai adaugat Ivan Hodac.
O decizie asupra sortii diviziei europene a GM se va face cunoscuta in viitorul apropiat, dar Franz nu se teme pentru viitorul fabricilor din industria auto germana. „Credeti ca Guvernul din Berlin va oferi vreun cent ca sa fie inchise fabricile intr-un an electoral?", a mai spus Franz.
Intr-o incercare disperata de a calma politicienii si liderii asociatiilor sindicale, Fiat a anuntat ca o alianta cu Opel va duce la disparitia a mai putin de 10.000 de locuri de munca dintre care o mica parte sunt in Germania, ci nu 18.000 de posturi cum se vehicula in mass- media. Numarul angajatilor GM din Europa se ridica la 50.000, dintre care jumatate se afla in Germania.
Comparativ, GM planuieste sa inchida 13 fabrici din Amercia de Nord si sa concedieze 21.000 de muncitori. Pana in 2014, obiectivul GM este sa reduca forta de munca la 38.000, de la 61.000 in primul trimestru din 2009.
 
Magna, din outsider in pole position
O posibilitate ar fi ca Magna sa preia controlul GM Europe, conform unui oficial familiar cu negocierile, in acest caz GM ar avea o participatie de 35% in noua companie, banca ruseasca Sberbank 35%, Magna 20%, respectiv angajatii Opel 10%.
Alt scenariu posibil ar fi ca Fiat sa detina pachetul majoritar in noua companie si GM sa detina un pachet mai mic.
Suportul rus oferit companiei Magna ar putea ajuta Opel sa castige o cota mai mare de piata in Rusia.
Indiferent de cine o sa detina Opel, analistii considera ca Europa trebuie sa gaseasca o solutie pentru problema excedentului de capacitate de productie daca vrea sa concureze cu producatorii auto japonezi si cu producatorii americani atunci cand economia isi va reveni.
„Europa trebuie sa ia o decizie", a spus Garel Rhys, director al Centrului de Cercetari din Industria Auto din cadrul Universitatii Cardiff din Marea Britanie.
„In America de Nord, sindicatele au realizat faptul ca nu vor mai exista locuri de munca daca nu se rezolva problema supracapacitatii. Daca Europa nu face acelasi lucru, industria nu va obtine profitul de care are nevoie mai tarziu pentru investitii."
Cu toate ca regulile UE tinteau o piata unica fara interventia statului, sensibilitatea sporita a guvernului german fata de reducerile de personal ar putea insemna ca muncitorii din Marea Britanie sau Belgia vor duce greul restructurarilor dupa reteta americana.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24