Miniştrii de finanţe ai statelor din G20 şi-au înăsprit poziţia faţă de guvernele care vor să influenţeze cursurile de schimb, în încercarea de a calma speculaţiile legate de declanşarea unui război valutar, fără să critice în mod special Japonia pentru devalorizarea yenului, scrie Bloomberg.
Discuţiile de două zile dintre miniştrii de finanţe şi reprezentanţii băncilor centrale s-au încheiat sâmbătă la Moscova cu angajamentul "de a nu ţinti ratele de schimb în scopuri concurenţiale", potrivit comunicatului de final al reuniunii G20.
Declaraţia este mai fermă decât poziţia G20 de acum trei luni şi exercită presiuni asupra Japoniei, pentru renunţarea la recomandările publice legate de cotaţia yenului.
Yenul se află la cel mai scăzut nivel faţă de dolar după 2010, iar liderii mondiali vor să tempereze temerile că unele ţări încearcă să devalorizeze monedele pentru susţinerea creşterii economice prin exporturi.
Riscul este intrarea pe o spirală a devalorizărilor şi protecţionismului asemănătoare cu cea din anii '30 dacă ţările vor reacţiona pentru protejarea economiilor proprii.
"Devalorizările motivate politic nu pot îmbunătăţi sustenabil competitivitatea, nu rezolvă problemele structurale şi declanşează reacţii", a declarat Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank, banca centrală germană.
G20 luptă împotriva evaziunii fiscale
Marea Britanie, Germania şi Franţa le-au solicitat celorlalte state membre ale G20 să lupte împreună contra evaziunii fiscale depistată în cazul companiilor multinaţionale care îşi transferă profiturile în ţările cu statut de paradis fiscal. "Suntem hotărăţi să luăm măsuri împotriva evaziunii fiscale şi a transferurilor de profit şi aşteptăm planul de acţiune pe care Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică îl va prezenta în luna iulie", se arată în declaraţia G20.
În căutarea unei soluţii pentru reducerea deficitelor bugetare, ţările vestice încearcă să găsească o modalitate prin care să strângă mai mulţi bani la buget de la companiile multinaţionale. Planul elaborate de OCDE va fi adoptat la vară de G20 dacă Marea Britanie, Germania şi Franţa îl vor aproba.
"Vrem ca firmele să plătească taxele pe care le-am impus în ţările noastre", a afirmat ministrul britanic de finanţe George Osborne. Iar omologul său din Germania, Wolfgang Schaeuble, a declarat că "multinaţionalele, la fel ca şi afacerile locale, trebuie să-şi plătească în mod onest taxele".