Business Internaţional

Consolidare in industria mall-urilor din SUA

25.08.2004, 00:00 10



Avand din ce in ce mai putin spatiu la dispozitie pentru a construi noi centre comerciale de tip mall, companiile imobiliare din SUA cauta tot mai des sa fuzioneze cu alte companii cu portofolii asemanatoare.



Anuntul de vineri, prin care compania imobiliara General Growth Properties isi facea publica intentia de a achizitiona compania concurenta Rouse Company - care opereaza cateva dintre cele mai importante centre comerciale, printre care South Street Seaport din New York si Water Tower Place din Chicago - este un ultim exemplu din valul de fuziuni care a strabatut industria centrelor comerciale de tip mall din SUA, relateaza Financial Times.



La inceputul saptamanii trecute Mills Corporation a cumparat 50% din actiunile a noua mall-uri de la divizia General Motors pentru mai mult de 1 mld. de dolari. In luna iunie, Simon Property Group a preluat rivala Chelsea Property Group pentru 3,5 mld. de dolari, dupa ce esuase in tentativa de a prelua Taubmann Centres, intr-una dintre cele mai disputate lupte pentru preluarea unei companii din ultimele 18 luni.



"Vedem din ce in ce mai multe fonduri de investitii imobiliare care fuzioneaza pentru a-si largi portofoliul si a-si spori valoarea actiunilor", declara Malachy Kavanagh, purtator de cuvant al Consiliului International al Centrelor Comerciale (ICSC). "Dintre toate tipurile de proprietati, mall-urile inregistreaza cel mai ridicat nivel al vanzarilor pe metru patrat".



Ca urmare a reducerii ratei dobanzii, cererea pentru investitii imobiliare de calitate, in special mall-uri, a crescut.



"Mall-urile au reprezentat unul dintre cele mai puternice sectoare din ultimii ani. Datorita restrangerii numarului locurilor de munca si a unei cvasi-recesiuni, piata apartamentelor si centrelor de birouri a fost mai slaba. Dar oamenii au continuat sa cheltuiasca mult pe cumparaturi si aceasta s-a intamplat in special in mall-uri, astfel ca retailul a fost un sector 'rasfatat' in ultimii ani", afirma Dale Reiss, analist imobiliar la Ernst and Young.



De asemenea mall-urile au inregistrat un nivel relativ ridicat de ocupare si, de asemenea, un nivel al chiriilor ridicat.



Daca preluarea Rouse Co. de catre General Growth va reusi, aceasta ar putea deveni cel mai puternic fond de investitii imobiliare din SUA, conform Asociatiei Nationale a Fondurilor de Investitii Imobiliare.



Fondurile de investitii in real estate au avut o crestere medie de 13,4% si sunt cele mai performante sectoare de investitii imobiliare anul acesta.



Configuratia mall-urilor actuale a aparut pentru prima data in anii 1950. Primul centru comercial de tip mall, Southdale Center, a fost deschis in Edina, o suburbie a orasului Minneapolis, in 1956. Conceptul a fost o reusita si imediat multe alte mall-uri au inceput sa apara in suburbiile oraselor americane.



Perioada de "boom" a mall-urilor a fost intre anii '70-'80 cand zeci de mall-uri se construiau anual ca raspuns la cresterea puterii de cumparare a americanilor. Dar, in ultimii ani, ritmul constructiilor s-a redus semnificativ, facand ca majoritatea proprietarilor sa caute alternative de a-si spori veniturile, inclusiv prin achizitii.



Conform datelor ICSC in momentul actual exista in SUA 1.130 de centre comerciale de tip mall.



Anul acesta urmeaza sa se deschida in SUA doar trei noi locatii de tip mall.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO