Business Internaţional

Continua tendinta de consolidare a marilor banci americane

22.06.2004, 00:00 16

Wachovia, una din cele mai mari banci americane, va cumpara South Trust din Birmingham, Alabama cu aproximativ 14 miliarde de dolari, relateaza Financial Times.
Tranzactia va intari pozitia Wachovia in statele din sud-estul SUA si in Texas, unde cresterea populatiei si economia regionala prospera atrag tot mai mult interesul bancilor.
South Trust, a saptesprezecea banca din SUA si primul imprumutator din statul Alabama, a fost tinta de achizitie timp de mai multe luni, iar actiunile sale au crescut la Nasdaq cu 11% de la inceputul lui mai.
Tranzactia va constitui un alt pas inspre consolidarea rapida a bancilor regionale de retail din SUA- unul din cele mai fierbinti domenii de achizitii si fuziuni din acest an.
Tranzactia Wachovia - SouthTrust urmeaza celor de luna trecuta, cand SunTrust a achizitionat cu 7 miliarde de dolari National Commerce Financial, cu sediul in Memphis, iar Regions Financial a platit 6 miliarde de dolari pentru Union Planters, tot din Memphis. In luna mai, Royal Bank of Scotland a fost de acord sa plateasca 10,5 miliarde de dolari pentru Charter One, care opereaza in Ohio, Indiana si Illinois.
Tendinta de consolidare a inceput in octombrie anul trecut, cand Bank of America a cumparat FleetBoston, iar apoi JP Morgan Chase a fuzionat cu Bank One.
Dar sud-estul si Texasul prezinta cel mai mare interes datorita cresterii demografice puternice si redresarii economiei americane. Texasul este al doilea stat ca populatie din SUA, dupa California, cu 22,1 milioane de locuitori.
SouthTrust, fondata in 1887, dispune de 717 centre financiare si 893 automate pentru numerar in Alabama, Florida, Georgia, Mississippi, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Tennessee, Texas si Virginia. Activele sale valoreaza 52,7 miliarde de dolari, iar valoarea de piata este de 11,5 miliarde de dolari. Banca detine circa 1% din depozitele bancare din statul Texas, unde J.P. Morgan Chase & Co. si Bank of America au cea mai buna pozitie pe piata.
SouthTrust a fost un cumparator activ; luna trecuta a achizitionat FloridaFirst, care are 19 sucursale in centrul Florida centrala. In aprilie, SouthTrust a raportat profituri record de 183 milioane de dolari pentru primul trimestru al anului 2004. Banca are patru divizii pricipale: servicii de banca comerciala, retail, managementul activelor si managementul capitalului (care include servicii de brokeraj, investitii si servicii de asigurari).
Si Wachovia a inregistrat castiguri mari pe primul trimestru si a declarat ca este pregatita pentru asteptata crestere a ratei de dobanda, care va duce la mari schimbari in ceea ce priveste jucatorii pe aceasta piata.
Wachovia a inregistrat rezultate record in toate cele patru mari divizii ale sale, care includ serviciile bancare generale, managementul capitalului, serviciile bancare de investitii si corporate si administrarea averii.
Ken Thompson, presedintele si directorul executiv al Wachovia, a declarat ca este interesat de alte achizitii, dar numai la un pret corect si a insistat ca nu va cumpara active la suprapret.
Wachovia, cu sediul in Charlotte, Carolina de Nord, are 85.000 de angajati si active in valoare de 411 miliarde de dolari, ceea ce o plaseaza pe locul sase ca marime in Statele Unite, dupa Citigroup Inc. (cea mai mare), Bank of America si J.P. Morgan Chase. Banca dispune de 2.600 sedii in 11 state americane si Washington D.C.
Wachovia este a doua banca in Florida, dupa Bank of America si impreuna cu SouthTrust va pastra depozite in valoare de 50 miliarde de dolari, potrivit Federal Deposit Insurance Corp (Bank of America dispune in Florida de depozite in valoare de 53 miliarde de dolari).
In luna februarie, Wachovia a declarat ca va deschide, in urmatorii sase ani, 250 de sedii in orase din Texas precum Dallas, Fort Worth, Houston, Austin si San Antonio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO