Business Internaţional

Copiii lui Gadhafi cheltuie sume imense şi se luptă pentru succesiune

Copiii lui Gadhafi cheltuie sume imense şi se luptă pentru succesiune

Autor: Traian Terzianm

23.02.2011, 23:43 26

În timp ce Muammar Gadhafi ţine cu dinţii de putere,informaţiile oferite de site-ul Wikileaks arată că regimul său nus-a dezis de cheltuieli generoase, fiind caracterizat şi de unnepotism exagerat, familia liderului libian primind în 2006 porecla"Gadhafi Incorporated".

Seif al-Islam Gadhafi, fiul liderului libian Muammar Gadhafi, aplătit-o pe cântăreaţa Mariah Carey cu un milion de dolari pentru acânta patru melodii la petrecerea de revelion din 2009 organizatăde acesta în insula caraibeană St. Barts, potrivit notelordiplomatice publicate de WikiLeaks, scrie The New York Times.

În ziarul pe care îl controlează, Seif a negat aceste afirmaţii,spunând că cel care cheltuieşte foarte mult este fratele său,Muatassim, care este consilier pe probleme de securitate naţionalădin Libia, potrivit unui diplomat american din capitala Tripoli.

Potrivit aceleiaşi surse, în 2008 Muatassim a cerut 1,2 miliardede dolari preşedintelui companiei naţionale de petrol a Libiei înscopul înfiinţării unei miliţii proprii, care să îl ajute săconcureze cu fratele său, Khamis, care este comandantul unui grupde forţe speciale.

Un alt episod arată cum trei dintre copiii lui Gadhafi s-auluptat să obţină profit de pe urma unei francize Coca-Cola, înacelaşi timp aceştia încercând să se impună pentru a ocupa funcţiadeţinută de tatăl lor, pe măsură ce acesta îmbătrâneşte.

"Toţi membrii familei Gadhafi şi favoriţii regimului sepresupune că încasează o parte din veniturile National Oil Companyşi a subsidiarelor acesteia", indică o telegramă din 2006.

Acum un an, o altă telegramă relata că scandalurile pun înpericol clanul Gadhafi. În plus, Muatassim a mai organizat încă opetrecere de an nou la St. Barts, de data aceasta angajândcântăreţi de muzică pop precum Beyonce şi Usher.

Un "observator politic" din Tripoli a spus diplomaţiloramericani că "extravaganţa şi chefurile lui Muatassim au înfuriatcâţiva localnici, care au văzut activităţile acestuia ca fiindlipsite de respect şi făcând de râs întreaga naţiune".

Hannibal, alt frate al lui Muatassim, s-a refugiat la Londradupă ce a fost acuzat că a abuzat-o pe soţia sa. Ayesha, fiica luiGadhafi împreună cu a doua soţie, Safiya, mama a şase dintre ceiopt copii ai acestuia, "a îndemnat-o pe Aline să declare poliţieică a suferit traume în urma unui accident şi să nu menţioneze nimicdespre abuz".

În ceea ce îl priveşte pe Gadhafi, aceeaşi telegramă îl descrieca fiind un ipohondru căruia îi este frică să zboare deasupra apeişi un fan înrăit al curselor de cai şi al dansului flamenco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO