Business Internaţional

Copilotul avionului prăbuşit în Franţa voia ca "toată lumea" să îi cunoască numele

Copilotul avionului prăbuşit în Franţa voia ca...

Autor: Iuliana Enache

28.03.2015, 11:26 96

Într-un interviu acordat cotidianului german Bild, Maria W., o însoţitoare de bord în vârstă de 26 de ani, declară că atunci când a auzit vorbindu-se despre accident, i-a "revenit în memorie" o frază a lui Andreas Lubitz: "Într-o zi voi face ceva care va schimba tot sistemul şi toată lumea îmi va cunoaşte numele şi îşi va aminti de mine".

Dacă el "a făcut acest lucru" este "pentru că a înţeles că din cauza problemelor sale de sănătate marele lui vis de a lucra la Lufthansa în calitate de căpitan şi pilot pe curse de lung curier era practic imposibil", susţine ea.

Germanwings, compania germană căreia îi aparţinea avionul prăbuşit, este o filială low cost a Lufthansa.

Tânăra afirmă că s-a despărţit de Andreas Lubitz "pentru că devenea din ce în ce mai clar că avea o problemă. În timpul discuţiilor claca şi ţipa la mine (...) Noaptea se trezea şi striga «Cădem»", pradă coşmarurilor.

Vineri, ancheta a dezvăluit că Lubitz a ascuns faptul că avea concendiu medical în ziua accidentului.

Procurorul din Düsseldorf (vestul Germaniei), Christoph Kumpa, a anunţat că a fost găsită dovada unui concediu medical rupt de Andreas Lubitz, dar pentru moment nu a fost găsit niciun bilet de adio care să dezvăluie că un act premeditat ar fi la originea catastrofei soldate cu 150 de morţi.

Aceste documente confiscate "sprijină ipoteza" potrivit căreia bărbatul "şi-a ascuns boala faţă de angajator şi mediul profesional", potrivit magistratului.

Documentele găsite arată "existenţa unei boli şi tratamente medicale corespunzătoare", a precizat Kumpa, care nu a dezvăluit natura bolii. Dar potrivit cotidianului Süddeutsche Zeitung, care nu citează nicio sursă, documentele ar fi semnate de un "neurolog şi un psihiatru".

În urmă cu şase ani, când se forma pentru a deveni pilot, Andreas Lubitz a suferit de o depresie gravă, a dezvăluit cotidianul Bild, pe baza documentelor oficiale la care a avut acces. Pilotul, originar din orăşelul Montabaur, în vestul Germaniei, era urmărit "medical periodic" de atunci, potrivit cotidianului.

Bild subliniază că aceste informaţii au fost transmise de Lufthansa autorităţii germane de supervizare a transportului aerian (Luftfahrtbundesamt, LBA).

O clinică din Düsseldorf a dezminţit însă informaţiile apărute în presă potrivit cărora acolo s-ar fi tratat de depresie copilotul. Aceasta a recunoscut însă că l-a primit pentru "diagnosticare", la 10 martie, fără alte precizări.

Prezentat de persoanele apropiate drept un sportiv şi ca fiind "foarte competent", Andreas Lubitz şi-a întrerupt formarea "pentru o perioadă de timp" înainte de a o termina normal şi de a-şi începe cariera de copilot în 2013, potrivit datelor oferite joi de directorul Lufthansa, Carsten Spohr.

Oficialul a subliniat că nu are dreptul să spună mai multe despre motivul întreruperii formării. El a insistat asupra faptului că Andreas Lubitz a trecut cu succes toate testele, inclusiv pe cele psihilogice, în momentul recrutării.

Ancheta, condusă de justiţia franceză, s-a extins joi în Germania, după descoperirea unui posibil act voluntar al copilotului, suspectat că a prăbuşit aeronava împiedicându-l pe comandant să intre în carlingă după ce plecase pentru câteva minute.

Catastrofa a provocat moartea a 75 de germani, dintre care patru aveau dublă naţionalitate, şi 52 de spanioli, dintre care patru cu dublă naţionalitate, potrivit unui bilanţ al Ministerului german de Externe.

Vineri, la Montabaur, în landul Rhenania-Palatinat de la frontiera cu Franţa, casa în care locuiesc părinţii copilotului şi unde şi el locuia uneori, se afla sub protecţia poliţiei.

Primarul acestei mici localităţi şi-a declarat "compasiunea" faţă de părinţii copilotului, precum şi faţă de victime şi rudele lor. Într-un club de aviaţie vecin, un membru, Dieter Wagner, a subliniat că Andreas Lubitz era "un tânăr absolut normal" şi nu ştia că este bolnav. El a precizat însă că nu l-a mai văzut "de cinci sau şase ani".

În Franţa, primirea rudelor victimelor continuă cu "un dispozitiv important de asistenţă", 1.300 de locuinţe şi până la 40 de interpreţi "în opt limbi", potrivit autorităţilor locale. O cereminie religioasă va avea loc sâmbătă la ora 10.30 (11.30 ora României) la Digne-les-Bains (sud), potrivit jandarmeriei.

Circa 40 de persoane au continuat până la ora 18.00 căutările în zona accidentului, măturată de un "vânt foarte pronunţat", potrivit jandarmeriei, pentru a încerca să găsească a doua cutie neagră. Anchetatorii se străduiesc să identifice cadavrele cât mai repede posibil.

Germanwings a anunţat un prim ajutor acordat rudelor victimelor de până la "50.000 de euro per pasager", pentru a face faţă cheltuielilor imediate. Acest ajutor este independent de compensaţiile plătite în numele responsabilităţii civile a companiei.

Circumstanţele accidentului au determinat joi mai multe companii aeriene să decidă prezenţa permanentă a două persoană în carlinga avionului, deja obligatorie pentru companiile americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO