Business Internaţional

Copleşiţi de problemele economice, portughezii îşi caută a doua şansă în fostele colonii

Copleşiţi de problemele economice, portughezii îşi caută a doua şansă în fostele colonii

Mozambicul, una dintre cele mai sărace ţări din Africa, dar cu una dintre cele mai explozive economii, atrage companiile din Portugalia gonite din ţara lor de criza economică

Autor: Bogdan Cojocaru

22.03.2012, 00:04 1439

La acea vreme, ea a respins ideea, considerând-o o "nebunie". După mai bine de un deceniu nu mai pare aşa. Economia mozambicană ar putea creşte cu 7,5% anul acesta, în timp ce în Portugalia şomajul creşte, iar economia scade sub povara crizei datoriilor din zona euro, scrie Financial Times.

Doamna Marques, acum în vârstă de 43 de ani, s-a mutat în Maputo, capitala Mozambicului, în urmă cu un an, urmându-şi soţul care a deschis un magazin în fosta colonie portugheză după ce afacerile cu software de acasă au eşuat.

Cuplul îngroaşă numărul în creştere al portughezilor care au fugit de problemele economice pentru a ajunge într-unul dintre cele mai sărace state ale lumii, dar cu dezvoltare rapidă, în căutarea unor noi oportunităţi. Fenomenul este în multe privinţe un reflux de talent - în loc de africani calificaţi care pleacă în ţările dezvoltate, mulţi dintre noii sosiţi au pregătire profesională înaltă, precum avocaţi, ingineri şi arhitecţi.

"De fiecare dată când vezi o ştire sau discuţi cu cineva, ai în faţă o imagine foarte sumbră a Portugaliei. Îngrijorător este că persoanele calificate plea­că. Cine mai rămâne să muncească?", se întreabă doamna Marques.

"Este atât de mult de făcut aici"

"Soţul meu spune că este atât de mult de făcut aici, pe când în Europa este exact invers - totul a fost făcut", a continuat ea.

Aproximativ 20.000 de portughezi locuiesc în Maputo. Graca Goncalves Pereira, consulul general al Portugaliei, a afirmat că numărul persoanelor care se înregistrează la consulat a crescut cu 10% în ultimii doi ani, doar în 2011 fiind contabilizaţi peste 1.000 de oameni. Însă deoarece nu există obli­gaţia înregistrării la consulat, cifrele nu reflectă numărul total al portughezilor care se mută în Mozambic. Cu toate acestea, sunt un indicator al trendului.

Potrivit lui Goncalves Pereira, mulţi caută locuinţe în afara capitalei, unde preţurile au început să crească.

Criza economică din Portugalia a coincis cu creşterea interesului investitorilor pentru Mozambic, una dintre ţările din Africa unde se vorbeşte portugheza. Statul sud-african este în ultimii ani unul dintre performerii continentului la capitolul creştere economică, iar resursele semnificative de cărbune şi gaze naturale nou descoperite au atras o atenţie fără precedent asupra ţării.

Şi companiile spaniole mizează pe fostele colonii

"Este criză în Europa, iar companiile noastre pariază pe pieţele străine, în special din acele state unde se vorbeşte portugheza. Angola, o altă fostă colonie portugheză, este o piaţă mai matură, deci deja exploatată. Aşa că Mozambicul este ţinta noastră", a afirmat Patricia Gaspar, un oficial al ambasadei portugheze.

Un alt factor important în îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări este acordul de la mijlocul anilor 2000 în care Portugalia s-a angajat să vândă Mozambicului o participaţie de 85% din barajul Cahora Bassa, o importantă sursă de energie electrică. Lisabona a păstrat controlul barajului după ce ţara africană a devenit independentă în 1975, ceea ce a reprezentat un punct fierbinte în relaţiile diplomatice dintre cele două părţi.

Băncile portugheze au deja participaţii la instituţiile de credit mozambicane, iar Portucel, un producător de hârtie, a primit dreptul de a exploata 360.000 de hectare în Mozambic, unde vrea să dezvolte plantaţii şi ferme.

Sumol Compal, un producător portughez de băuturi răcoritoare, construieşte o fabrică în Maputo, a cărei producţie va fi îndreptată spre piaţa locală şi spre exporturi în alte state sud-africane. Companii din construcţii şi IT s-au mutat, de asemenea, în Mozambic.

"E ca şi cum ai vinde un vis - un ulcior cu aur la capătul curcubeului. Marea contribuţie a portughezilor pentru Mozambic este diversitatea. Aduc cunoştinţe în domeniul restaurantelor, barurilor, reparaţiilor auto, metalelor, echipamentelor, orice", apreciază Adolfo Correia, vicepreşedinte al Camerei de Comerţ Mozambicano-Portugheze.

Dar nu totul merge bine. Doamna Marques vorbeşte despre problemele care apar din cauza birocraţiei dintr-o lume în dezvoltare. Ea a avut nevoie de un an pentru a obţine permisiunea de a lucra ca dentist. De asemenea, numărul străinilor care pot lucra la companiile locale este limitat de lege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO