Business Internaţional

Coreea de Sud este atacată virulent de cel mai mare retailer britanic pentru că îşi protejează micii comercianţi

Coreea de Sud este atacată virulent de cel mai mare retailer britanic pentru că îşi protejează micii comercianţi

Autor: Bogdan Cojocaru

29.02.2012, 17:00 221

Tesco, cel mai mare retailer britanic, a lansat un atac deosebit de virulent la adresa autorităţilor din Coreea de Sud, cea mai mare piaţă a sa după Marea Britanie, acuzându-le că sunt "comuniste" pentru că încearcă să protejeze magazinele de cartier de expansiunea supermarketurilor, scrie Financial Times.

"Nici chiar ţările comuniste nu au urmat astfel de politici", a declarat preşedintele diviziei sud-coreene a Tesco, Lee Seung-han. Afacerile din Coreea de Sud au adus grupului venituri de aproape şase miliarde de euro în anul financiar trecut. Seung-han compară economia sud-coreeană cu un "pepene", verde în exterior, dar roşu în interior, aluzie la comunism.

Afirmaţiile lui atacă un guvern conservator care se defineşte în parte prin ostilitate la adresa economiei planificate a Coreei de Nord, notează FT.

Remarcile lui Seung-han subliniază dificultăţile tot mai mari cu care se confruntă supermarketurile pe măsură ce tonul politicienilor coreeni înclină spre dreapta înaintea alegerilor parlamentare din Aprilie.

Ministrul de finanţe Bahk Jae-wan a încurajat activ cumpărătorii să viziteze pieţele tradiţionale pentru a proteja cele 300.000 de locuri de muncă pe care acestea le asigură.

Politicienii sud-coreeni au introdus o lege care interzice deschiderea de supermarketuri pe o rază de un kilometru în jurul magazinelor mici fără a obţine mai întâi acordul comunităţii. Legea interzice, de asemenea, retailerilor mari să ţină deschise anumite tipuri de centre de vânzare între miezul nopţii şi ora 8:00, când magazinele mici nu pot fi competitive.

Preşedintele Tesco spune că protecţionismul nu face decât să lovescă în consumatorii săraci, deorece la supermarket preţurile sunt mai mici decât la magazinele de cartier, care adesea duc lipsă de marfă proaspătă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO