Business Internaţional

Coreea de Sud oferă teste de radiaţii dezertorilor din Coreea de Nord. Autorităţile au luat decizia deoarece există riscul ca unii dintre aceştia să fi fost afectaţi de exerciţiile nucleare

Coreea de Sud oferă teste de radiaţii dezertorilor din...

Autor: Petru Mazilu

24.02.2023, 11:08 36

Autorităţile de la Seul au decis să oferă teste de radiaţii dezertorilor din Coreea de Nord, deoarece există riscul ca unii dintre aceştia să fi fost afectaţi de exerciţiile nucleare, potrivit BBC.

881 de dezertori nord-coreeni vor primi testele, după ce au fost exprimate îngrijorări cu privire la expunerea lor la exerciţiile nucleare ale Nordului. Decizia a venit după ce experţii au avertizat că locuitorii din jurul Punggye-ri, principalul loc în care se fac teste nucleare, ar putea fi afectaţi de scurgerile radioactive din apă.

Specialiştii estimează că până la o jumătate de milion de locuitori sunt expuşi riscului. De asemenea, ar putea fi afectată şi populaţia din China, Coreea de Sud şi Japonia.

Coreea de Nord a testat ultima dată o bombă nucleară în 2017. Autorităţile nord-coreene susţin că testele au fost efectuate în siguranţă, dar oamenii de ştiinţă se tem că materialul radioactiv ar fi putut ajunge în solul şi apele subterane din regiune.

Dezertorii nord-coreeni, care au locuit în zonă, au relatat că au văzut boli ciudate în comunităţile lor. Totuşi, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să stabilească o legătură între teste şi boli.

Autorităţile de la Seul îi invită acum pe toţi nord-coreenii care au fugit din oraşele din regiune să fie testaţi pentru a depista semne de radiaţii. Radiaţiile nucleare pot deteriora sau distruge celulele vii, ducând uneori la apariţia cancerului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO