Business Internaţional

Creditorii internaţionali se pregătesc să mai acorde un împrumut de 5,7 mld. euro Greciei

Creditorii internaţionali se pregătesc să mai acorde...

Autor: Anelis Baciu

12.03.2018, 23:56 124

Creditorii din zona euro vor mai acorda un împrumut în valoare de 5,7 miliarde de euro Greciei în această lună, a anunţat ieri Mario Centeno şeful Eurogrup, organism care cuprinde miniştrii de finanţe ai ţărilor din zona euro. Totodată, el a precizat că Eurogrupul lucrează la elaborarea unor măsuri pentru a reduce povara datoriei Greciei.

“Până acum Grecia şi-a îndeplinit angajamentele. Sunt de asemenea încrezător că statul grec va implementat toate măsurile rămăse pentru a încheia programul cu sucess (programul de bailout, al treilea de acest tip –n.red)”, a spus Centeno.

Pentru a finaliza cu succes programul Grecia trebuie să implementeze 88 de reforme până pe 20 august 2018, situaţie care ar permite statului grec să mai acceseze şi alte finanţări de la UE. Aceste reforme includ privatizări în piaţa de electricitate şi gaz.

Acesta este al treilea program de asistenţă financiară pe care Grecia îl primeşte de la Uniunea Europeană şi are o valoare de 86 miliarde de euro. Programul urmează să se finalizeze în luna august, de aceea creditorii internaţionali încearcă să găsească soluţii care să asigure o creştere viitoare sustenabilă. Printre opţiunile luate în calcul se numără măsuri de sprijin a căror valoare ar putea depăşi zeci de miliarde de euro şi care ar putea ajuta Grecia să şi reducă costurile.

Economia Grecia a crescut cu 1,6% anul trecut, după o perioada lungă de recesiune. Comisia Europeană prognozează o creştere de 2,5% în 2018 şi în 2019, însă se teme că ritmul de creştere va încetini odată ce supravegherea din partea creditorilor internationali va slăbi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO