Business Internaţional

Cresc riscurile de criză alimentară: producătorii europeni de lactate se chinuie să supravieţuiască, recoltele de grâu sunt în pericol

Cresc riscurile de criză alimentară: producătorii...

Autor: Catalina Apostoiu

13.05.2022, 00:05 5065

Costurile în creştere ale inputurilor ameninţă „supravieţuirea producătorilor de lactate şi producţia de lapte din Europa“, avertizează Consiliul European al Laptelui (EMB), potrivit agriland.ie.

Consiliul, ce reuneşte organi­zaţiile producătorilor de lactate din UE, arată că deşi preţurile laptelui sunt în creştere de câteva luni, aceste creşteri „nu compensează majorarea extremă a costurilor“.

EMB invocă scumpirea îngrăşămintelor, nutreţurilor şi energiei ca factori generatori ai creşterii costurilor inputurilor.

În Portugalia, motorina s-a scumpit cu 62%, porumbul cu 77%, iar îngrăşămintele cu 140% în aprilie 2002 comparativ cu aprilie 2021. Pentru fermierii norvegieni, costul electricităţii a înregistrat mai mult de o triplare în ultimii doi ani. „Această situaţie incredibil de tensionată îi forţează pe mulţi fermieri să iasă din producţia de lapte şi erodează structurile agricole din UE la niveluri periculoase“, aver­tizează Sieta van Keimpema, preşedinte EMB.

Colegul său din comitetul executiv, Elmar Hannen, cere acţiuni urgente pentru contracararea acestei direcţii.

„Restrângerea rapidă a sectorului va duce fără îndoială la dificultăţi în producţia de alimente din Europa“, potrivit acestuia.

O altă ameninţare la adresa securităţii alimentare la nivel mon­dial o reprezintă situaţia alarmantă a culturilor de grâu.

În condiţiile în care invazia Rusiei sugrumă exporturile de grâu ucrainene, împingând în sus preţurile pâinii şi pastelor, producţia mondială se află în faţa unei noi ameninţări: vremea extremă, notează Bloomberg.

Secetele, inundaţiile şi valurile de căldură ameninţă producţiile din SUA până în Franţa şi India. Aproape toate regiunile produ­cătoare majore se află în faţa unei ameninţări. Excepţia este Rusia, care stă să profite de pe urma preţurilor în creştere şi ofertei limitate.

Grâul este rezistent, iar vasta sa răspândire geografică înseamnă în mod normal că penuriile dintr-o regiune pot fi compensate din alte regiuni. Şi totuşi, şirul de provocări pune la încercare această rezistenţă.

Analiştii se aşteaptă ca producţia mondială să scadă pentru prima dată în patru sezoane. Iar acest lucru va menţine probabil preţurile multor alimente de bază ridicate în condiţiile în care foametea şi crizele costului de trai se adâncesc din Africa până în Europa.

Vremea caldă, uscată reprezintă o problemă în creştere pentru UE, cel mai mare exportator de grâu al lumii, după un început favorabil de primăvară. Multe vor depinde de diminuarea deficitului de apă în următoarele săptămâni.

În Ucraina, perspectivele sunt bune, dar războiul va restrânge producţia. În plus, există temeri legate de stocarea recoltei, în condiţiile în care silozurile dau pe-afară cu grâul de anul trecut din cauza blocării exporturilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO