Business Internaţional

Cresterea bursei din China creeaza miliardari pe banda rulanta

12.11.2007, 23:31 28

In Statele Unite locuiesc 415 miliardari in dolari, iar locul doi in clasament este ocupat de China, conform ultimei statistici intreprinse de revista Forbes. Anul trecut, China avea 15 miliardari, iar anul acesta numarul lor a atins 100 conform revistei Hurun si 66 conform analistilor de la Forbes.
Spre deosebire de oamenii bogati din America, chinezii sunt mult mai rezervati si mai putin celebri la ei in tara. Nume ca Gates, Buffett sau Brin sunt recunoscute oriunde in lume, dar despre Yang, Guo si Zhang nu se poate spune acelasi lucru.
Avand in vedere influenta pe care au ajuns sa o detina, analistii sunt de parere ca deciziile luate de miliardarii chinezi nu afecteaza doar tara lor, ci si economiile din exteriorul Asiei.
"Ar putea la fel de bine sa inceapa sa cumpere companii din Statele Unite. Au multa influenta acum", a declarat Chang Chun, economist la China Europe International Business School din Shanghai.
Acesti miliardari chinezi isi construiesc averile pe seama unor companii mari de care tarile din Occident nu au auzit. Datorita valului de capitalism care a acoperit China comunista, multe companii listate la bursa au devenit peste noapte foarte valoroase.
Dupa listarea pe bursa din Shanghai, compania PetroChina a ajuns sa valoreze peste 1.000 de miliarde de dolari, devenind astfel cea mai mare companie listata din lume.
Analistii se declara rezervati cu privire la evaluarea actiunilor companiilor chineze, in special cele in cadrul carora este actionar si statul, cum este cazul PetroChina. Cu toate acestea, compania chineza a valorat mai mult in ochii speculantilor decat Exxon Mobil, care a fost detronata de pe locul de cea mai mare companie din lume. Pe baza acelorasi criterii, China Mobile a fost desemnata cea mai mare companie de telecomunicatii din lume. ICBC, o banca detinuta de stat, care acum zece ani era insolvabila, a ajuns acum sa valoreze in ochii speculatiilor mai mult decat Citigroup.
O metoda mai sigura de prospectare a pietei financiare este observarea valorilor investite dupa lansarea ofertei publice initiale. De exemplu, Country Garden, o companie de real-estate din sudul Chinei, a castigat la listarea din aprilie mai mult decat cele 1,9 miliarde de dolari (1,3 miliarde de euro) obtinute de Google in 2004.
Saptamana trecuta, Alibaba.com, una dintre cele mai mari companii chineze de internet, a obtinut la listare aproape la fel de mult ca Google. Dupa aceea, investitorii au ridicat valoarea actiunilor Alibaba cu 193% in prima zi de tranzactionare, aducand compania la o valoare de 26 miliarde de dolari (17 mld. euro).
Multi analisti sunt insa convinsi ca supraevaluarea companiilor chineze este nefondata, sau ca finantarile obscure fac imposibila determinarea unor parametri. De asemenea, cei care considera piata financiara chineza doar un balon de sapun, sunt de parere ca miliardarii vor disparea la fel de repede cum au aparut, avand in vedere ca marea parte a acestor averi sunte generate de miscarile de pe piata de capital.
In aceeasi situatie se afla, conform analistilor, boom-ul imobiliar si cresterea economica impresionanta din China.
"Multi oameni au fost luati prin surprindere de viteza cu care s-au petrecut aceste evenimente", este de parere Jing Ulrich, analist la banca JP Morgan. "Dar aceasta este puterea pietelor de capital. Multe averi au la baza listari recente", a mai adaugat analistul.
Identitatea miliardarilor chinezi va conta, pentru ca oamenii influenti tind sa-si faca cunoscuta prezenta in afara granitelor. Ei achizitioneaza companii straine si schimba peisajul cultural prin opere de caritate.
Analistii sunt de parere ca acesti proaspat imbogatiti au fost luati prin surprindere la randul lor si nu sunt inca siguri ce vor face cu banii.
Intr-o tara comunista, eticheta de miliardar poate insemna atat un motiv de mandrie, cat si unul de ingrijorare, avand in vedere ca venitul mediu pe cap de locuitor in China este de mai putin de 1.000 de dolari (680 de euro) pe an.
"Stabilitatea sociala este o problema importanta", a spus Emmanuel Saez, profesor de economie la Universitatea din California. "In America Latina exista o asemenea concentrare a averilor, incat revolutionarii au vrut sa o redistribuie", a mai adaugat Saez.
Poate din acest motiv majoritatea afaceristilor chinezi prefera sa ramana in umbra. In plus, aparitia unor liste cu cei mai bogati oameni din tara poate provoca demararea unor anchete de evaziune fiscala sau coruptie.
Cu toate acestea, miliardarii chinezi nu par sa fie intimidati de riscuri, acum ca economia tarii este in plina dezvoltare, iar piata de capital infloreste tot mai mult. Sintagma "shang shi" - oferta publica initiala in limba chineza - se afla pe buzele tuturor.
Unul dintre cei mai faimosi miliardari ai internetului este Robin Li, fondatorul Baidu, numit si "Google al Chinei". Compania fondata de Li valoreaza acum 2,4 miliarde de dolari (1,6 mld. euro), ceea ce il face pe proprietar mai bogat decat Jerry Yang de la Yahoo!. Ma Huateng, de 36 de ani, este fondatorul gigantului de internet Tencent, companie in valoare de 1,9 miliarde de dolari (1,3 mil. euro), iar Jason Jiang, 34 de ani, detine compania Focus Media, evaluata la 1,1 miliarde de dolari (750 mil. euro).
Jiang este originar din Shanghai si absolvent de literatura. El a demarat o afacere de comercializare de reclame in timpul facultatii. In 1997 a infiintat Focus Media pornind de la ideea de panouri publicitare amplasate in lifturi, complexuri rezidentiale, supermarketuri si intr-un final, pe strazi. Cu ajutorul bancilor Goldman Sachs si Credit Suisse, Focus Media s-a listat la bursa NASDAQ in 2005. De atunci, actiunile Focus Media au crescut cu 800%.
"Vreau ca aceasta companie sa devina cel mai mare grup media, cea mai mare companie media din lume", a declarat Jason Jiang. "Vreau ca Focus Media sa ajunga in toate colturile lumii", a mai adaugat tanarul milionar. Dar cum obtinerea unei astfel de averi cere sacrificii, Jiang a recunoscut ca lucreaza de la ora 8 a.m. pana la 2 a.m. si ca nu are timp sa isi cheltuiasca enorma avere. Desi a achizitionat o casa mai mare si mai luxoasa in ultimii ani, Jiang spune ca nu are timp sa practice vreun sport sau orice alta activitate de recreere. Este singur si in pauzele de masa lucreaza in continuare la biroul sau, comandand meniuri de 2,50 dolari prin catering. "Cred ca este tipic pentru afaceristii chinezi", a afirmat Jiang.
Analistii ii considera pe tinerii ca Jiang speranta natiunii pentru inovatie. "Acesti tineri de 30 si ceva de ani au devenit miliardari si modele pentru altii", declara Chen Zhiwu, profesor de finante la Universitatea Yale. "Acesti tineri au energizat mediul de afaceri din China", a mai adaugat profesorul Zhiwu.
Rupert Hoogewerf, editor al revistei Hurun Report, afirma ca 6 din 10 femei de succes din lume sunt de asemenea originare din China, printre ele aflandu-se si Zhang Yin, fondatoarea Nine Dragons Paper, companie care colecteaza hartie reciclabila in Statele Unite si o transforma in cutii de carton acasa, in China.
Cea mai bogata persoana din China este de asemenea o femeie: Yang Huiyan, proprietara companiei de real-estate Country Garden. Yang, in varsta de 26 de ani, este numarul unu atat pe listele cu cei mai bogati oameni din china, cat si pe cea cu cei mai bogati din Asia.
Absolventa a Universitatii din Ohio, Yang are o avere estimata la 16 miliarde de dolari (11 miliarde de euro), ceea ce inseamna ca este mai bogata decat George Soros, Rupert Murdoch sau Steve Jobs. Tatal ei, antreprenor in afaceri imobiliare, i-a lasat mostenire partea familiei din actiunile Country Garden chiar inainte de listarea senzationala a companiei pe bursa din Hong Kong.
Reputatia poporului chinez pentru discretia de care dau dovada a fost dovedita din nou. Dintre cei 15 miliardari contactati recent de International Herald Tribune, numai Jason Jiang si-a dat acordul si s-a lasat intervievat.
Cercurile apropiate miliardarilor chinezi afirma ca ei se straduiesc din greu sa isi ascunda averile, uneori apeland la achizitii offshore. De asemenea, multi sustin ca inca se mai tund la frizeriile ieftine, pentru numai 2 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO