Business Internaţional

Creşterea economică slabă duce la majorări de taxe în Ungaria

Creşterea economică slabă duce la majorări de taxe în Ungaria

Premierul maghiar Viktor Orban. Foto AFP

Autor: Paul Comşa

05.09.2011, 00:02 689

Guvernul Ungariei va propune o serie de măsuri, printre care şi majorări de taxe, pentru a acoperi "gaura" de 100 de miliarde de forinţi (361 mil. euro) făcută în buget de creşterea economică sub aşteptări, a anunţat ministrul ungar al eco­nomiei Gyorgy Matolcsy. Premierul maghiar Viktor Orban a adăugat că guvernul de la Budapesta va muta o parte din cheltuielile bugetare în bugetul pentru anul viitor. Eco­nomia ungară a crescut în trimestrul doi cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, sub estimarea de 2,3% a guvernului.

"Vom majora acele impozite care nu au în mod necesar legătură cu viaţa de zi cu zi. De asemenea vom opri cheltuielile care nu sunt necesare anul acesta şi le vom introduce în bugetul de anul viitor sau în cel de peste doi ani", a afirmat Orban, citat de portfolio.hu.

Cei doi oficiali ungari nu au fost foarte clari cu privire la taxele care vor fi majorate, urmând ca un plan concret să fie elaborat în zilele urmă­toare. Totuşi, se preconizează că printre aceste măsuri se numără şi majorări ale impozi­tului pe venituri din jocuri de noroc şi accizele la alcool şi tutun. Publicaţia ungară nu exclude o creştere a TVA pentru anumite categorii de produse sau o majorare a accizelor la combustibili.

"Planul necesită o analiză detaliată a măsurilor care pot fi suportate de sistemul bancar şi de portofelele oamenilor", susţine primul-ministru ungar.

Ungaria are pentru 2011 o ţintă de deficit bugetar de 2,5% din PIB, comparativ cu cel de 4,3% din PIB atins în 2010, iar pentru anul acesta este prognozat un excedent bugetar ca urmare a naţionalizării fondurilor de pensii private şi a veniturilor suplimentare din taxele speciale impuse anu­mitor sectoare ale economiei.

Pe de altă parte, şeful băncii centrale se aşteaptă la creşteri economice mai slabe în anii următori, ca urmare a problemelor cu care se confruntă ţările din zona euro.

"Prognoza următoare, care va apărea în septembrie, va evidenţia probabil rezultate mai slabe pentru 2011, posibil şi pentru 2012, ca o consecinţă directă, pe lângă altele, la ce se întâmplă în Europa şi în particular în zona euro", susţine Andras Simor, preşedintele băncii naţionale a Ungariei.

Ungaria, la fel ca majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, se bazează pe revenirea economiei zonei euro, şi în special a Germaniei, aceasta fiind principala piaţă de desfacere pentru exporturile ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24