Business Internaţional

Criza a prins echipele britanice de fotbal supraindatorate. In sectorul corporatist asta inseamna faliment sigur

Criza a prins echipele britanice de fotbal supraindatorate. In sectorul corporatist asta inseamna faliment sigur
22.06.2009, 00:00 31

Prima liga britanica de fotbal s-a transformat in ultimele doua decenii intr-una dintre cele mai proeminente si mai profitabile campionate din lume. Dar mijloacele folosite pentru a ajunge aici - un brand puternic si foarte putine reglementari - incep sa devina punctele vulnerabile ale Premier League, scrie Wall Street Journal.

Prima liga britanica este gazda a 20 de cluburi de top, inclusiv a unor nume precum Liverpool, Arsenal si Manchester United - de trei ori castigatoare ale Ligii Campionilor. La a patra prezenta in finala prestigioasei competitii europene, anul acesta, Manchester a pierdut titlul intr-un meci castigat cu 2-0 de clubul spaniol FC Barcelona.
Odata cu transformarea intr-o competitie proeminenta pe fondul unui mix intre banii proveniti din drepturile de televizare, cresterea pretului biletelor si explozia numarului de fani straini, Premier League a devenit si o tinta pentru miliardarii din intreaga lume. Acestia au cheltuit sume uriase pentru a achizitiona cluburi si pentru a plati salariile jucatorilor de top pe care i-au achizitionat.
 
Magnet pentru sponsori
In acelasi timp, sponsorii s-au inghesuit pentru a-si afisa numele alaturi de cluburi sau - cum a fost cazul gigantului bancar Barclays - pentru a-si alatura numele intregii ligi. Veniturile anuale ale echipelor din Premier League sunt estimate la 2,4 miliarde de dolari (1,73 miliarde de euro) si provin din drepturile de televizare, din vanzarea biletelor si din sponsorizari.
In acest moment insa, ca urmare a recesiunii puternice care a lovit Marea Britanie, cluburile din Premier League se confrunta cu o scadere a preturilor biletelor si cu reducerea numarului sponsorilor, iar pe deasupra sunt nevoite sa suporte si problemele financare ale patronilor.
In plus, spre deosebire de alte competitii sportive, prima liga britanica nu este foarte bine reglementata.
Nu exista o limita maxima in ceea ce priveste salariile, jucatorii sunt "tranzactionati" liber, iar administratorii ligii nu au niciun control asupra celor care vand sau cumpara cluburi.
Avand un asemenea spatiu de manevra, unii patroni de cluburi au acumulat datorii uriase in perioada boom-ului pietei de creditare, mai ales pentru recrutarea jucatorilor de top la nivel mondial. Iar analistii se tem acum ca cei care au cheltuit prea multi bani in trecut vor fi nevoiti sa adopte masuri drastice de restrangere a cheltuielilor.
Multi dintre fani sunt revoltati de modul in care patronii au ales sa administreze cluburile. Liverpool, de exemplu, a fost cumparat de americanii Tom Hicks si George Gillett in 2007, in cadrul unei tranzactii finantate de banci.
"Nu a fost vorba decat de credite si de promisiuni. Iar acum avem o problema serioasa", spune Mike Nicks, liderul grupului de suporteri ai Liverpool din Caldicot, Tara Galilor.
 
Venituri in scadere pentru prima data
Stefan Szymanski, economist specializat in sport din cadrul City University din Londra, estimeaza ca veniturile generate de cele 20 de cluburi din prima liga britanica vor scadea cu 5% pana la 10% in sezonul viitor, acesta fiind primul declin din 1992 incoace. In acelasi timp, o serie de cluburi isi cauta noi proprietari, dupa ce multi dintre patroni au fost loviti de criza financiara mondiala.
Totusi, echipele din Premier League se pot inca baza pe o sursa sigura de venit - drepturile de televizare.
In februarie, drepturile pentru transmiterea in Marea Britanie a meciurilor de fotbal in sezoanele 2010-2013 au fost vandute pentru 2,85 miliarde de dolari (doua miliarde de euro) catre BSkyB Group, companie detinuta partial de trustul News Corp al miliardarului australian Rupert Murdoch. Si mai multi bani ar putea fi obtinuti dupa incheierea unor contracte pentru transmiterea meciurilor de fotbal in strainatate.
Mai mult, nu este foarte sigur modul in care recesiunea economica va afecta calitatea jocului. Si aceasta in conditiile in care si celelalte ligi de fotbal au fost lovite din punct de vedere financiar si este foarte putin probabil ca alte cluburi sa aiba capacitatea de a "vana" jucatorii de top din Premier League.
Iar in timp ce veniturile totale ar putea sa scada, cluburile ar putea economisi bani prin restrangerea numarului de jucatori, spune Szymanski. Mai multi sponsori importanti s-au retras din Premier League chiar in plin sezon, printre acestia numarandu-se tour-operatorul XL Leisure Group sau Reebok, divizie a producatorului german de articole sport Adidas.
In acelasi timp, gigantul american din sectorul aigurarilor AIG a anuntat ca nu-si va mai prelungi contractul de sposorizare cu Manchester dupa expirarea acestuia, in mai 2010.
Iar reprezentantii Samsung Electronics nu sunt inca siguri daca isi vor reinnoi contractul cu Chelsea anul viitor.
Veniturile din bilete ar putea sa scada, de asemenea, in sezonul viitor. Aproape toate cluburile engleze au anuntat ca vor ingheta sau vor reduce preturile abonamentelor anuale pentru a-i convinge pe fani sa vina in continuare la stadion.
La Manchester United preturile vor creste insa cu 1,6 dolari pe meci. "Urmatoarele doua-trei luni vor fi cruciale in incercarea de a determina situatia financiara a cluburilor engleze in sezonul viitor", a declarat Mark Pannes, directorul Global Sports Group, care estimeaza scaderea veniturilor, altele decat cele din drepturile de televizare, ar putea ajunge la 15-20% in cazul anumitor cluburi.
 
Biletele se scumpesc cu 15% pe an
Din momentul infiintarii ligii, preturile biletelor au urcat in medie cu 10-15% pe an. Acum insa, daca aceste cluburi nu vor fi capabile sa-si reduca costurile, se vor confrunta cu probleme serioase, apreciaza Szymanski.
In medie, cluburile britanice isi cheltuiesc putin peste 60% din veniturile totale pentru achizitiile de jucatori, potrivit unui studiu al firmei de consultanta si audit Deloitte. Proportia a urcat semnificativ fata de 44%, cat se inregistra la inceputul anilor '90. Transferurile s-au ridicat la 1,59 mld. dolari anul trecut.
In acelasi timp, in conditiile in care veniturile din drepturile de televizare sunt negociate cu cativa ani inainte, iar abonamentele se vand inainte de inceperea sezonului, va dura mai mult pana ca efectele crizei financiare sa se resimta din plin in industria fotbalului.
Aceasta este una dintre explicatiile pentru care multe cluburi au raportat in ultimul sezon venituri in crestere.
 
Cluburile engleze au cautare la investitori
 
Cluburile din Premier League sunt scoase la vanzare pe banda rulanta dupa ce actionarii afectati de criza nu mai sunt dispusi sa le finanteze. Clubul londonez West Ham a fost achizitionat in schimbul sumei de 115 milioane de euro de CB Holding Company, detinuta de banca de investitii islandeza Straumur-Burdeos. Proprietarul clubului, milionarul de origine islandeza Gudmundsson Bjogolfur, a cautat timp de mai multe luni un cumparator pentru club, din cauza pierderilor in valoare de 260 de milioane de euro pe care le-a suferit de pe urma crizei. Un alt club britanic care si-a gasit cumparator este Portsmouth. Miliardarul arab Suleiman Al-Fahim, membru al administratiei Abu Dhabi United Group, care in urma cu aproximativ un an a cumparat Manchester City, impreuna cu o serie de investitori ale caror nume nu sunt cunoscute, a cumparat gruparea engleza Portsmouth. Valoarea tranzactiei a fost de 68 de milioane de euro, din care mai mult de jumatate se vor duce catre plata datoriilor clubului, in valoare de 75 de milioane de euro. Newcastle, club de fotbal britanic care a retrogradat in liga secunda, este scos la vanzare de proprietarul sau, pentru suma de 100 milioane de lire sterline (117 milioane de euro). Apropiati ai clubului spun ca exista deja doua-trei oferte, si ca vanzarea ar putea fi finalizata pana la sfarsitul lunii. Cristina Rosca

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO