Business Internaţional

Criza grecească: „Grexit“ s-a demodat, la modă este „Grimbo“

În 2012 echipa de economişti de la Citigroup punea la 50% probabilitatea ieşirii Greciei din zona euro în următoarele 18 luni şi la 90% probabilitatea ieşirii până în 2014. Au trecut anii şi în 2015 Grecia încă rezistă în zona euro.

În 2012 echipa de economişti de la Citigroup punea la 50% probabilitatea ieşirii Greciei din zona euro în următoarele 18 luni şi la 90% probabilitatea ieşirii până în 2014. Au trecut anii şi în 2015 Grecia încă rezistă în zona euro.

Autor: Bogdan Cojocaru

24.04.2015, 00:04 2183
După ce în februarie 2012 economistul de la Citigroup Ebrahim Rahbari a introdus în terminologia de criză termenul de „Grexit“ pentru a descrie riscul ca Grecia să fie dată afară din zona euro, acum îşi încearcă din nou norocul, scrie Bloomberg.

Când „Grexit“-ul a fost lansat pe „piaţă“, echipa de eonomişti a lui Rahbari punea la 50% probabilitatea ieşirii Greciei din zona euro în următoarele 18 luni şi la 90% probabilitatea ieşirii până în 2014. Au trecut anii şi în 2015 Grecia încă rezistă în zona euro.

Însă discuţiile despre „Grexit“ au revenit deoarece noul guvern de la Atena încearcă să-şi forţeze creditorii să schimbe condiţiile sprijinului financiar.

Grecii se tem şi îşi retrag banii din bănci, iar rezervele guvernului se epuizează rapid. Folosirea termenului „Grexit“ în articolele Bloomberg a ajuns la cel mai ridicat nivel de la inventarea sa.

Pentru că euro s-a dovedit mai rezistent decât a crezut acum câţiva ani, Rahbari aduce ceva nou pe piaţă.

Ieşirea Greciei din zona euro nu este ceva de neimaginat, însă alt deznodământ pare acum mai probabil - „Grimbo“ (termen derivat de la Grecia şi Limbo, care în limba engleză înseamnă infern), „pentru acele scenarii pesimiste în care Grecia nu va mai primi bani de la europeni şi nu se vede în viitorul apropiat rezolvarea problemei“, a spus Rhabari la Bloomberg TV. 

Pentru el „Grimbo“ descrie două scenarii. În primul este stabilit un nou acord de ajutor financiar, dar numai după impunerea unor controale de capital şi un posibil default. Aceasta se poate întâmpla dacă negocierile de bailout nu aduc vreun rezultat până când BCE stopează finanţarea băncilor greceşti.

„Şocul ar putea reprezenta un impuls suplimentar pentru ambele părţi pentru încheierea unui acord“, notează economiştii de la Citigroup.

De asemenea, „Grimbo“ se poate întâmpla dacă Atena nu va primi niciun ajutor nou, guvernul intră în incapacitate de plată, sunt introduse limitări ale mişcării capitalului, guvernul emite IOU-uri pentru plăţi, dar Grecia rămâne în zona euro.

„Cu timpul, situaţia disperată a lichidităţii şi restricţiile impuse retragerilor economiilor din bănci vor mări semnificativ presiunea asupra guvernului grec, ceea ce face foarte probabile alegeri noi“, explică economiştii. Mesajul pentru investitori este să se pregătească de drum lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO