Business Internaţional

Criza inainteaza spre Europa: Fortis ar putea fi nationalizata

28.09.2008, 19:07 20

Grupul financiar belgiano-olandez Fortis ar putea intra in proprietatea statului, dupa ce bancile BNP Paribas si ING s-au aratat interesate doar de preluarea unor active si nu de o achizitie integrala, potrivit unei surse apropiate grupului aflat in dificultate, citata de cotidianul francez Les Echos.

"Orice se poate intampla in continuare", a declarat sursa. Informatia a aparut si in cercurile politice belgiene, dar nu a fost confirmata oficial. In ultimele zile au avut loc mai multe intalniri intre autoritatile de reglementare, premier si ministrul de finante, in incercarea de a reda increderea bursei in actiunile grupului financiar".
Grupul francez BNP Paribas si cel olandez ING sunt interesate, potrivit surselor, de o parte a activelor Fortis, insa nu de o preluare integrala. Luarea unei decizii in aceasta privinta va fi facuta publica astazi, inainte de deschiderea pietelor finaciare, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute premierul belgian. Problemele Fortis isi au originea in achizitia ABN Amro, in parteneriat cu Royal Bank of Scotland si Santander, pentru 70 de miliarde euro, tranzactia fiind efectuata chiar inainte de izbucnirea crizei creditelor. Fortis a platit 24 de milioan de euro pentru divizia bancara a ABN, active care au pierdut mult din valoare in contextul problemelor din sectorul financiar.
Actiunile grupului au pierdut peste 35% in cursul saptamanii trecute, ajungand la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani. In urma acestei prabusiri Fortis a anuntat ca poate vinde active in valoare de pana la 10 miliarde de euro pentru a-si imbunatati situatia financiara. In Belgia, Fortis este cel mai mare angajator din sectorul privat si aproximativ jumatate din locuitorii tarii sunt clienti ai bancii.
Firma olandezo-belgiana din domeniul serviciilor financiare este piatra de temelie a sistemului bancar din cele doua state. Ea este de asemenea cea de-a noua companie de acest gen din lume.
Actiunile Fortis au coborat cu nu mai putin de 20%, pana la o valoare de 5,20 euro in cadrul sedintei de tranzactionare de vineri, aceeasi zi in care compania a decis sa il inlocuiasca pe Herman Verwilst cu Filip Dierckx in pozitia de director executiv. Miscarea a dorit sa intareasca asigurarile pentru actionarii ingrijorati ca planul menit sa stranga 8,3 mld. euro va forta compania sa vanda active la preturi sub valoarea lor normala. Fortis, cu sediul in Bruxelles si Amsterdam, va necesita capital suplimentar dupa ce a cheltuit 24 de mld. euro pe activele ABN Amro anul trecut.
Saptamana aceasta problema de baza este daca ramura bancara a Fortis se va confrunta cu probleme in sectorul de depozite, in aceeasi maniera ca si Northern Rock in toamna lui 2007. Pana la momentul actual clientii au retras aproximativ 5 mld. euro, aceasta reprezentand insa doar 3% din totalul depozitelor, suficient pentru a panica strategii si finantistii europeni.
Compania de servicii financiare planuia sa vanda anul acesta si anul urmator active in valoare de doua miliarde de euro.
Fostul director executiv a afirmat intr-o conferinta de presa unde a aparut impreuna cu Dierckx, ca chiar daca firma ar putea fi nevoita sa vanda mai multe active decat anticipasera, deoarece a devenit dificila obtinerea de bani prin alte mijloace, pozitia financiara a bancii este "solida."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO