Business Internaţional

Criza politica din Turcia pune presiune asupra lirei

08.05.2008, 19:46 8

Pentru o dovada care sa ateste declinul economiei Turciei si esecul guvernarii premierului Recep Tayyip Erdogan un observator nu trebuie sa priveasca dincolo de performantele lirei, scrie Bloomberg.
Guvernul Erdogan pune inca un accent puternic pe cresterea "prestigiului" monedei nationale, care a urmat unei aprecieri semnificative in 2007. Numai ca prestigiul lirei se evapora ca urmare a accelerarii inflatiei si a instabilitatii politice inregistrate de tara asiatica. Lira a pierdut anul acesta 8,4% in fata monedei americane, ajungand la 1,2785 unitati pentru un dolar.
Traderii au inceput vanzarile masive de lire in conditiile in care se asteapta decizia Curtii Constitutionale in cazul unei tentative de rasturnare a executivului condus de premierul Erdogan. Deprecierea rapida a monedei impiedica orice efort venit din partea bancii centrale in incercarea de a stopa cresterea inflatiei, care a ajuns la 9,2% in martie. In acelasi timp, analistii Merill Lynch si JP Morgan recomanda investitorilor sa evite sau sa-si reduca activele exprimate in lire.
"2008 nu va fi un an foarte bun pentru lira turceasca datorita unei adanciri a crizei politice, dar si in conditiile in care disponibilitatea din ce in ce mai mica a investitorilor de a-si asuma riscuri va afecta in primul rand tarile cu un deficit de cont curent semnificativ", a declarat Yarkin Cebeci, economist la JP Morgan in Istanbul.
Criza politica din Turcia a fost declansata de initierea - de catre Partidul Justitie si Dezvoltare al premierului Erdogan - a unui proiect de lege care sa permita purtarea valului islamic in interiorul institutiilor de invatamant superior. Proiectul de lege a atras critici din partea procurorului-sef Abdurrahman Yalcinkaya, care vede in miscarea partidului de guvernamant o amenintare la adresa statului laic creat de Kemal Ataturk in perioada interbelica.
Inlaturarea lui Erdogan si a presedintelui Abbdullah Gul ar putea insemna insa reintoarcerea la coalitiile politice fractionate de genul celei care a contribuit la declansarea unei crize financiare in 2001, spune Jean-Dominique Butikofer de la Union Bancaire Privee din Zurich. Partidul Justitie si Dezvoltare a castigat alegerile generale de anul trecut cu 47% din voturi, dublu fata de formatiunea clasata pe locul urmator.
Principalul risc pe care il implica aceasta criza este reprezentat de intrarea guvernului in incapacitatea de a controla presiunile inflationiste si de a reduce deficitul bugetar, masuri incluse intr-un plan pentru a carui finantare executivul a incheiat un acord de creditare cu Fondul Monetar International. Acordul, care prevede un imprumut de 10 mld. dolari, expira luna aceasta. "Evolutia recenta a situatiei politice a tarii ar putea complica procesul legislativ si ar putea conduce la o inrautatire a climatului economic", considera Ilker Domac, economist la Citigroup in Istanbul. "Deteriorarea situatiei politice va conduce in cele din urma la o anulare a asteptarilor privind restaurarea disciplinei fiscale si inceperea procesului de reforma", a adaugat acesta.
Procesul prin care se incearca debarcarea cabinetului Erdogan ar putea pune in pericol chiar progresele inregistrate de Turcia in incercarea de a adera la Uniunea Europeana. Javier Solana, reprezentantul UE pentru politica externa, declara luna trecuta ca incercarea de inlaturare a executivului reprezinta un risc in ceea ce priveste procesul de aderare a Turciei, in conditiile in care este vazuta ca o violare a normelor europene privind alegerile libere.
Numai intr-o singura zi, pe 17 martie, lira s-a depreciat cu 2,5%, inregistrand cel mai semnificativ declin din ultimele sapte luni. In ziua urmatoare, Merill Lynch a formulat o recomandare de reducere a activelor exprimate in moneda turceasca.
In urma acuzatiilor aduse Partidului Justitie si Dezvoltare, formatiunea condusa de Recep Tayyip Erdogan ar putea fi scoasa in afara legii, iar premierul si presedintele Abbdullah Gul ar putea primi interdictia de a participa la viata publica pentru o perioada de pana la cinci ani. Scoaterea in afara legii a unei formatiuni politice nu este insa un fenomen nou in Turcia, cu un asemenea proces confruntandu-se in 1998 si 2001 doua formatiuni predecesoare ale Partidului Justitie si Dezvoltare. "Turcia a fost intotdeauna un loc al riscurilor, dar nivelurile de profitabilitate ridicate au reprezentat rasplata celor care si-au asumat aceste riscuri", spune Michael Ganske, strateg valutar la Commerzbank in Londra. In timp ce investitorii tind sa parieze impotriva lirei, "noi ne asteptam ca actualul executiv sa ramana in functie, iar fluxul investitiilor straine sa ajute la stabilizarea monedei nationale", a adaugat acesta.
In martie, JP Morgan a formulat o recomandare de reducere a investitiilor in obligatiunile emise de autoritatile de la Ankara, in timp ce Standard&Poor's si-a schimbat ratingul de credit BB- de la "stabil" la "negativ". "Nimeni nu stie cum va evolua situatia politica a tarii, cat timp va dura pana cand Curtea Constitutionala va lua o decizie sau care va fi verdictul acesteia", spune Turker Hamzaoglu, economist la Merill Lynch in Londra.
Respingerea lirei de catre investitorii straini a determinat o crestere semnificativa a preturilor produselor din import, ceea ce a creat si mai multe dificultati pentru autoritati, care sunt suspendate acum intre incetinirea ritmului de crestere economica si accelerarea inflatiei. Recent, strategii bancii centrale au declarat ca vor evita sa adopte o serie de masuri dure pentru stoparea presiunilor inflationiste in incercarea de a nu afecta economia, care in ultimul trimestru din 2007 a urcat cu 3,4%, cel mai scazut ritm din ultimii cinci ani.
Din septembrie pana acum, banca centrala a redus dobada de politica monetara cu 2,25%, reducand interesul investitorilor pentru activele turcesti si cererea pentru lire. Iar slabirea monedei nationale face din ce in ce mai dificila finantarea deficitului de cont curent, care a ajuns in 2007 la un nivel record de 17,4 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO