Business Internaţional

Cu MOL şi MVM vârfuri de lance, Ungaria plănuieşte extinderea pe piaţa energetică din regiune

Cu MOL şi MVM vârfuri de lance, Ungaria plănuieşte extinderea pe piaţa energetică din regiune

Foto Cristina Nichituş

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

18.07.2011, 00:03 423

Ungaria ar putea menţine o anu­mită formă de impozitare specialăa companiilor din sectoarele energie, financiar, telecomunicaţii şiretail după expirarea actualelor suprataxe, a de­clarat JanosLazar, membru al parti­dului de guvernământ Fidesz, potrivitBloomberg.

"Taxele speciale sub forma actuală vor dispărea, însăimpozitarea nu se poate opri aici. Va exista totuşi o scă­dere apoverii fiscale din aceste sectoare comparativ cu impozitareaactuală", a declarat Lazar.

"Industriile vizate vor fi impozitate în continuare, însănivelul impozitării nu ar trebui să depăşească nivelul euro­pean.Retailerul Tesco va plăti taxe la acelaşi nivel ca în alte ţărieuropene sau Marea Britanie, de exemplu", a adăugat oficialulungar.

"Aceasta este convingerea politică a grupului parlamentarFidesz, nu cea a guvernului", a mai declarat Lazar.

Cu privire la sectorul energiei, Janos Lazar a declarat că sedoreşte crearea unui jucător de stat competitiv în acest sector."Văd un potenţial ridicat de dezvoltare a MVM la nivel naţional şiregional", a declarat oficialul ungar.

"Există domenii în care statul trebuie să deţină poziţiiputernice. MOL şi MVM pot fi punctele de plecare. Oportunităţilevor decide dacă vom atinge aceste poziţii puternice prininter­mediul achiziţiilor sau prin acorduri, însă cu siguranţătrebuie să acţionăm ca jucători pe piaţă", a declarat Lazar.

"Sectorul energiei este o zonă în care statul ungar poate fi cusiguranţă competitiv. MOL şi MVM reprezintă oportunităţi pentru noiîn Europa Centrală. Deţinem un avantaj compe­titiv în regiune şi nuar trebui să-l pier­dem. Se pot face foarte mulţi bani", a adăugatoficialul ungar.

Despre legea care se pre­găteşte cu privire la banca centrală,La­zar a declarat că aceasta ar trebui fina­lizată până înnoiembrie.

"Legea va întări independenţa băn­cii centrale. De fapt, dorimsă conferim băncii centrale o putere sporită. Demitereapreşedintelui băncii centrale nu se află pe agenda de discuţii", adeclarat Janos Lazar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO