Business Internaţional

Cum 50 de milioane de lire sterline din fondurile ONU pentru combaterea foametei au ajuns la un gigant al comerţului agricol

Cum 50 de milioane de lire sterline din fondurile ONU pentru combaterea foametei au ajuns la un gigant al comerţului agricol

Autor: Andreea Mindrila

07.02.2012, 14:52 755

Mai mult de 50 de milioane de lire sterline din fondurile Programului Alimentar Mondial (PAM), prin care Organizaţia Naţiunilor Unite asigură hrană persoanelor din ţărilor afectate de foamete, au ajuns în conturile Glencore, cel mai mare dealer de materii prime din lume, condus de oameni de afaceri foarte bogaţi, în pofida angajamentului ONU de a cumpăra hrană de la fermierii foarte săraci.

Glencore, care cumăpră materii prime de la agricultori şi le vinde la preţuri mult mai mari pentru a obţine profit, a fost în ultimele opt luni singurul furnizor important de grâu al programului ONU, scrie The Guardian.

Elveţienii de la Glencore, care au putut acţiona în secret până în momentul în care compania a fost listată pe bursa de la Londra în luna mai a anului trecut, au încheiat un acord de fuziune cu Xstrata, al patrulea grup minier la nivel mondial. Noua companie urmează să facă parte din top zece cele mai mari 100 companii incluse în indicele FTSE, cu o valoare de piaţă care depăşeşte 50 de miliarde de lire sterline.

Detaliile acordului cu Glencore, care controlează 8% din piaţa grâului la nivel mondial au ieşit la iveală la un an după ce preşedintele PAM s-a angajat să cumpere materii prime necesare pentru obţinerea alimentelor de la agricultorii şi fermierii locali.

"Noul nostru motto este să-i ajutăm pe oameni să-şi asigure hrana. Când este posibil, cumpărăm materiile prime de la agricultorii săraci, care sunt afectaţi deoarece nu sunt conectaţi la pieţele locale", a declarat pentru agenţia de stat chineză de ştiri Josette Sheeran, director executiv al PAM

Raj Patel, economist expert în comerţul mondial cu alimente şi fost angajat al ONU, spune că este şocant cât de mulţi bani pentru ajutoarele alimentare au fost "canalizaţi către unul dintre cei mai mari traderi de materii prime din lume".

Preţul mare al grâului a afectat semnificativ resursele a milione de oameni săraci din întreaga lume. Mulţi dintre aceştia au fost obligaţi să ceară ajutorul PAM, care a hrănit anul trecut mai mult de 90 de miliane de persoane din 73 de ţări.

În ultimele opt luni PAM a cumpărat grâu de la Glencore în valore de 50 milioane de lire sterline, conform detaliilor contractului publicat pe site-ul agenţiei.

Potrivit Glencore, compania a câştigat licitaţiile organizate de WFP pentru că "am fost capabili să oferim cantitatea necesară de materii prime la cel mai mic preţ posibil".

PAM a achiziţionat de la Glencore în luna iulie a anului trecut grâu în valoare de 22,5 milioane de dolari pentru a-i hrăni pe etiopieni, afectaţi de cea mai mare foamete din istoria recentă. De asemenea, programul a cumpărat grâu, sorg şi mazăre galbenă de la Glencore pentru Kenia, Djibouti, Bangladeş, Sudan, Coreea de Nord şi Palestina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO