Business Internaţional

Cum a facut avere cel mai bogat om din Ungaria

25.01.2008, 17:50 98

Magnatul rus Megdet Rahimkulov - cel mai bogat om din Ungaria cu o avere estimata, in urma cu doi ani, la 83 mld. de forinti (332 mil. euro) - este unul dintre cei mai agresivi investitori din aceasta tara, ceea ce nu-i incanta foarte tare pe maghiarii care-si amintesc de cei 40 de ani de dominatie sovietica din perioada comunista.
De aceea, cu doar cateva luni in urma, in momentul in care Rahimkulov a anuntat ca a obtinut o participatie de 5% in cadrul celei mai mari banci maghiare OTP foarte multi
s-au intrebat ce urmareste prin intermediul acestei miscari. "Oamenii de aici sunt foarte rezervati in ceea ce priveste investitorii rusi", considera Tamas Moro, analist la Concorde Securities in Budapesta. "Imediat acestia se gandesc ca trebuie sa existe cineva in spatele lor", a adaugat el.
Aceasta perceptie a fost alimentata si de numeroasele cazuri in care investitorii rusi din regiune au facut achizitii prin companii offshore, care nu faceau altceva decat sa ascunda identitatea adevaratilor investitori.
Nu este insa si cazul lui Rahimkulov, care in repetate randuri s-a dovedit un investitor model, declarandu-si participatiile in cadrul companiilor ungare si uneori anuntandu-si in avans intentiile de a achizitiona pachete de actiuni. Datorita succesului in afaceri de care se bucura "el ar putea reprezenta un excelent catalizator pentru actiunile OTP", considera la acea data Janos Kocsi, analist la ING Bank.
Pe 29 decembrie, magnatul rus si-a marit participatia pe care o detinea in cadrul bancii maghiare, in acest moment detinand putin peste 10% din actiuni. Intentia de a continua achizitia de actiuni OTP fusese formulata de omul de afaceri cu ceva timp inainte, asa ca anuntul nu a fost o surpriza pentru mediul de afaceri din Ungaria, mai mult analistii apreciind aceasta miscare.
Acestia din urma au atras atentia ca in acest caz nu poate fi vorba de o tentativa de preluare a bancii, familia magnatului rus neavand suficienti bani pentru a intreprinde o astfel de actiune. Mai mult, banca maghiara detine o serie de instrumente prin care poate impiedica o eventuala tentativa de preluare fortata.
Numele lui Rahimkulov a fost legat si de "razboiul" dus intre compania energetica austriaca OMV si grupul petrolier maghiar MOL, la care el detinea un pachet minoritar de actiuni pe care l-a vandut austriecilor in momentul in care, in iunie 2007, si-au marit participatia detinuta in cadrul MOL de la 10% la 18,6%.
Rahimkulov a intrat pe piata din Ungaria la jumatatea anilor '90, cand a cumparat banca maghiara AEB. Valoarea activelor pe care el le detine in Ungaria se ridica la peste 400 mil. euro, la care se adauga active de 135 mil. euro detinute in Cipru si 81 mil. euro in Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO