Business Internaţional

Cum a fost anul 2018 pentru Venezuela, ţara unde preţul unei cafele a crescut cu aproape 300.000% într-un an

Cum a fost anul 2018 pentru Venezuela, ţara unde preţul...

Autor: Răzvan Botea

31.12.2018, 00:02 5132

Guvernul Venezuelei a majorat recent salariile, însă oamenii din Venezuela, în loc să sărbătorească, cumpără bunuri cât de repede se poate înainte ca hiperinflaţia din această ţară să scumpească inevitabil produsele, scrie Bloomberg.

Cu alte cuvinte, salariile mărite sunt în aceeaşi măsură veşti proaste în care sunt veşti bune. Asta înseamnă că banii vor fi tipăriţi mai repede, dar banca centrală şi mediul de business vor reacţiona.

Aşadar, la o săptămână după a 6-a mărire a salariului minim în Venezuela în 2018, nu este nicio surpriză că preţul unei cafele s-a dublat. Efectele se văd cel mai bine în rata de schimb a monedei naţionale a Venezuelei, bolivarul, pe pieţele negre. Bolivarul s-a scufundat la un nou minim faţă de dolar, la o rată de schimb de 526 de bolivari pentru un dolar.

Potrivit Bloomberg, inflaţia anuală din Venezuela a atins la începutul lunii decembrie 2018 rata de 285.614%

Preşedintele Nicolas Maduro a anunţat în august introducerea unei monede naţionale virtuale – Petro. Venezuela a suferit din cauza fenomenului de hiperinflaţie încă de când Maduro a preluat preşedinţia ţării în 2013 – an în care preţurile petrolului au scăzut drastic şi o serie de dezechilibre macroecnomice a dus la criza economică din ţara sud-americană.

Din acest punct de vedere, ţara este victima unui „război economic” iniţiat de Statele Unite.

Maduro a fost reales pentru încă un mandat de şase ani în luna mai în cadrul unor alegeri pe care atât Naţiunile Unite, cât şi Uniunea Europeană, le-a numit frauduloase.

La începutul lunii august, Maduro a anunţat o devalorizare de 95% a monedei naţionale şi o creştere a salariului minim cu peste 3.000%, decizii care au reprezentat o acceptare tacită a ratei de schimb de pe piaţa neagră.

Aceste anunţuri au fost acompaniate de lansarea noilor bancnote, denominate cu cinci zerouri pentru a uşura tranzacţionarea şi comerţul. Este a doua oară când Venezuela ia o măsură de acest gen în ultimii zece ani.

Tot în luna august a anului 2018, Nicolas Maduro, a supravieţuit unei aparente tentative de asasinare, potrivit The Independent.

Mai multe drone cu explozibil au zburat deasupra scenei pe care liderul îşi ţinea discursul, însă acestea au explodat înainte de a ajunge în dreptul preşedintelui.

Rusia a trimis în octombrie în Venezuela o delegaţie care să consilieze guvernanţi de rang înalt în legătură cu un plan de a opri colapsul brutal prin care trece economia unui aliat important al Kremlinului.

Economia venezueleană se prăbuşeşte sub impactul sancţiunilor americane şi al preţurilor reduse ale petrolului.

Rusia, care a menţinut legături strânse cu guvernul de stânga al preşedintelui Nicolas Maduro şi l-a ajutat cu un plan de reeşalonare a unor datorii de 3,15 miliarde de dolari, oferă în prezent asistenţă tehnică. De asemenea, în capitala ţării se află o delegaţie chineză pentru discuţii legate de criza economică, a spus un oficial rus.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO