Business Internaţional

Cum a reuşit o tânără să găsească soluţia pentru ca o parte dintre agricultorii români să scape de pierderile cauzate de erori ale tractoriştilor sau inginerilor agronomi

Autor: Andra Stroe

06.11.2022, 16:48 1096

Pentru că pagubele suferite de culturile agricultorilor români, aparent mici şi cauzate de erorile umane, se pot solda cu scăderi consistente ale veniturilor, câţiva antreprenori au lansat Ogor, o aplicaţie care „veghează” terenurile arabile folosind date satelitare. Cum îi ajută pe fermieri să îşi diminueze pierderile?

Aplicaţia se adresează în primul rând fermierilor mici şi medii, pentru care accesul rapid şi ieftin la date satelitare este foarte important pe parcursul sezonului. Astfel, fermierul monitorizează de la distanţă evoluţia culturii, descoperă problemele la timp şi intervine rapid acolo unde este nevoie”, spune Dafina Jeaca, cofondatoare, Ogor.

Pe scurt, spune că aplicaţia a fost creată cu fermieri şi pentru fermieri, aspect care se vede şi în rezultatele lor de până acum. Potrivit ei, Ogor a ajuns cea mai utilizată aplicaţie care foloseşte date satelitare din România, acoperind 280.635,68 de hectare, adică peste 3% din suprafaţa arabilă a ţării. Fermierii, adaugă antreprenoarea, presupun din start că minimum 10% din cultură este pierdută din cauza erorilor umane (erori ale tractoriştilor, erori ale inginerilor agronomi). „Poate să nu pară mult, însă pentru o fermă de 1.000 de hectare, valoarea pierderii poate să ajungă la 100.000 de euro într-un an. Ogor ajută femierii să-şi recupereze cea mai mare parte din această pierdere, doar prin simpla monitorizare a culturilor”. În acest moment start-up-ul oferă imagini din satelit şi date meteo precise la nivel de parcelă, oferind un istoric al evoluţiei culturilor pe ultimii 5 ani.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO