Business Internaţional

Cum combat turcii inflaţia: Poliţia turcă verifică preţul hârtiei igienice din supermarketuri

Cum combat turcii inflaţia: Poliţia turcă verifică...

Autor: Andrei Botezatu

13.10.2018, 15:41 607

Pe măsură ce inflaţia sare în aer în urma deprecierii masive a lirei turceşti, poliţia municipală din Turcia a fost ocupată cu razii în magazine. Deşi resursele poliţiei nu se compară cu cele ale băncii centrale , preşedintele Erdogan a făcut mai multe apeluri pentru a combate creşterea preţurilor, iar poliţia se află în prima linie în acest război, scrie Bloomberg.

Membrii Zabita, după cum sunt numiţi în Turcia, au efectuat într-o dimineaţă de octombrie mai multe razii în supermarketurile unui cartier din Istanbul, deplasându-se cu maşina specifică a forţelor de ordine. Aceştia inspectau rafturile magazinelor şi eliberau avertismente către comercianţii suspectaţi de modificarea preţurilor stabilite pe piaţă.

„Comparăm etichetele produselor cu preţurile de la casă şi de asemenea, verificăm si greutatea produselor, inspectăm câteva magazine în fiecare zi”, a declarat unul dintre ofiţerii însarcinaţi cu aceasta misiune.

În medie, preţul la ouă şi hârtie igienică a crescut cu 33%, respectiv 25% în ultima săptamână: ,,Ăsta-i aur?’’, se întreabă un agent în inspecţie ţinând în mână produse  de curăţat vase care valorează 6% din salariul minim pe economie.

Acest tip de intervenţii este rezultatul politicilor de conducere a statului turc a cărui monedă a cunoscut anul acesta o scădere a valorii sale cu 38 de procente, ceea ce a condus la aproape o dublare a preţurilor produselor de pe piaţă. Inflaţia în Turcia lui Erdogan a atins cel mai mare procent din ultimii 15 ani, de 25%, comparativ cu 5.1% în România, în august 2018, potrivit Institului Naţional de Statistică (INS).

Activitatea autorităţilor a ajuns să evolueze de la ocazionalele inspecţii în pieţe la cereri prin care încearcă să impună băncilor dobânzi sub nivelul deja stabilit pentru creditele ipotecare. Alte etape ale acestor acţiuni includ interzicerea cumpărării de imobile cu bani străini sau închirieri, blocarea forţată a creşterii preţului la produsele panificate şi obligarea băncilor de stat de a vinde obligaţiuni către stat, pentru ca acesta din urmă să poată acoperi costurile programelor de şomaj şi securitate socială.

Cetaţenii sunt sceptici în ceea ce priveşte măsurile lui Erdogan: ,,Creşterile nu sunt din cauza pieţelor, ci datorită acţiunilor Turciei, inspecţiile nu vor rezolva nimic’’, spune o clientă a supermarketului.

Ministrul Finanţelor şi ginerele preşedintelui Erdogan, Berat Albayrak, a declarat război inflaţiei, promiţând că băncile comerciale vor reduce dobânzile împrumuturilor de stat şi companiile implicate în această campanie vor reduce preţurile cu 10 procente.

Banca Centrală a depăşit deja cu mult limita datoriilor de 6,25%, ajungând până la 24 de procente în luna septembrie, lucru care a a avut ca şi consecinţă devalorizarea lirei turceşti, uneori cu 12 procente pe zi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO