Business Internaţional

Cum îşi asigură Rusia venituri şi influenţă politică pe deceniile viitoare cu ajutorul energiei nucleare

Cum îşi asigură Rusia venituri şi influenţă...

Autor: Catalina Apostoiu

19.02.2023, 21:13 324

Exporturile de combustibil şi teh­nologie nucleare ale Rusiei au cres­cut vertiginos de la invadarea Ucrai­nei, sporind puternic veniturile Kremli­nu­lui şi cimentând influenţa acestuia asupra unei noi generaţii de cumpărători la nivel mondial, în condiţiile în care SUA şi aliaţii săi ezită să sancţioneze această industrie, scrie Bloomberg.

Date publicate de Royal United Services Institute (RUSI) arată că exporturile de combustibil şi tehno­logie nucleare ale Rusiei au avansat cu peste 20% în 2022. Achiziţiile statelor membre ale UE au urcat la cel mai ridicat nivel din trei ani. Din Egipt şi Iran până în China şi India, afacerile duduie.

Acest tip de comerţ aduce deja foarte mulţi bani, însă nu aici rezidă importanţa acestuia. De fiecare dată când gigantul rus din sector Rosatom încheie un acord de construire a unui nou reactor, acesta asigură Kremli­nului bani şi influenţă pentru decenii întregi în viitor.

Comerţul din sectorul energiei nucleare creează relaţii de durată. A­cesta implică costuri mari, iar Rusia oferă de obicei finanţarea necesară, cât şi acorduri pe termen lung. Acest gen de colaborare poate duce de ase­me­nea la întărirea relaţiilor diplomatice.

Liderii Rusiei „văd comerţul din sector ca modalitate de întărire a ali­anţelor“, arată Edwin Lyman, di­rector la Union of Concerned Scien­tists din Washington.

Această misiune este înlesnită de lipsa concurenţei. Rusia a continuat să investească în sector după prăbuşi­rea Uniunii Sovietice, în timp ce în alte părţi ale lumii au rămas în urmă. Acesta este unul dintre motivele pen­tru care SUA şi liderii săi europeni nu au anunţat sancţiuni împotriva Rosatom. Teama este că renunţarea la livrările ruseşti în domeniu ar pro­duce prea multă durere economică.

Rosatom furnizează aproximativ o cincime din uraniul îmbogăţit ne­cesar pentru cele 92 de reactoare din SUA. În Europa, companii de utili­tăţi care produc energie pentru 100 de oameni se bazează pe gigantul rus.

Datele citate mai sus arată că state membre NATO au continuat să cumpere combustibil de la Rosatom anul trecut în pofida apelurilor ucrai­nenilor de suspendare a comerţului cu Rusia. Chiar şi în Ucraina însă nouă reactoare încă sub controlul Kievului se bazează pe combustibilul rusesc.

Ţări ca Bulgaria, Finlanda şi Slo­vacia şi-au anunţat intenţia de a-şi schim­ba furnizorii, în timp ce Unga­ria îşi continuă relaţia cu Rosatom şi se o­pune sancţionării sectorului.

Datele ob­ţinute de RUSI arată că livrările pen­tru reactoare din ţările fost sovie­ti­ce au reprezentat aproape două cincimi din exporturile Rosatom din 2019.

Însă pieţele cu cele mai rapide ritmuri de creştere sunt mai îndepărtate.

Şeful Rosatom Alexei Likachev anunţa recent că firma poartă discuţii cu aproximativ 10 ţări cu privire la noi proiecte, iar trei sau patru sunt aproape de semnarea de acorduri interguvernamentale.

„Rosatom urmăreşte contracte care le aduc ruşilor influenţă, în special în ţările care îşi declară neutralitatea cu privire la războiul din Ucraina“, potrivit lui Hartmut Winkler, cercetător la Universitatea din Johannesburg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO