Business Internaţional

Cum poate evita Marea Britanie să rămână cu 7 milioane de şomeri, cărora inteligenţa artificială le ameninţă locurile de muncă

Cum poate evita Marea Britanie să rămână cu 7...

Autor: Paul Catargiu

28.07.2018, 18:17 1296

Inteligenţa artificială şi tehnologiile asemănătoare ar putea distruge peste 7 milioane de locuri de muncă în Marea Britanie până in anul 2037, conform unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, citat de Quartz.

Însă, în acelaşi timp, această tehnologie avansată poate creea chiar mai multe locuri de muncă în alte sectoare în aceeaşi perioadă de timp.

Impactul inteligenţei artificiale asupra locurilor de muncă diferă în funcţie de sectorul analizat. Statisticile britanicilor arată că în sectoarele sănătăţii sau cel al muncii sociale numărul de angajaţi poate creşte cu aproape 1 milion, pe când în sectoare precum manufactura studiul estimează o scădere de aproape 25%, ceea ce înseamnă o pierdere netă de aproximativ 700.000 de locuri.

„Noile tehnologii majore, de la motoare cu aburi la calculatoare, înlocuiesc un număr foarte mare de joburi din ziua de azi, însă acestea măresc considerabil productivitatea”, spune John Hawkswoth, economistul şef al PwC, într-un comunicat de presă.

Subiectul legat de inteligenţa artificială şi impactul acesteia asupra societăţii a fost subiectul principalul al unui număr considerabil de dezbateri încă din anul 2014. Atunci, regretatul savant britanic Stephen Hawking declara pentru BBC că „dezvoltarea completă a inteligenţei artificiale poate marca sfârşitul rasei umane”.

Alte voci au fost mult mai pozitive în legătură cu subiectul. CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, declara în luna mai a anului trecut că ne aflăm intr-o „eră de aur” a inteligenţei artificiale.

Conform studiului, sectoare precum cel profesional, al ştiinţei şi al serviciilor tehnice ar putea beneficia de o creştere netă de 16%, pe când cel al educaţiei se va putea bucura de o creştere de 6%. Prin contrast, sectoare precum cel al transporturilor şi depozitării sau al administraţiei publice se pot aştepta la scăderi de 22%, respective 18%.

În aşa fel încât guvernele să fie capabile să diminueze efectele negative ale inteligenţei artificiale, acestora le-a fost recomandat să investească mai mult în abilităţile legate de ştiinţe, tehnologie, inginerie, artă şi design şi matematică.

De asemenea, acestea au fost sfătuite să incurajeze muncitorii să-şi îmbunătăţească si să-şi adapteze aptitudinile constant pentru a putea complementa maşinăriile.

„O a patra revoluţie industrială îi va favoriza pe cei ce posedă calităţi digitale bine dezvoltate, împreună cu abilităţi precum cretivitate şi muncă în echipă, abilităţi ce nu pot fi înlocuite de maşinării”, a declarat Euan Cameron, şeful subsidiarei britanice a PwC.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO