Business Internaţional

Cum poti locui intr-un apartament de 1 mil. $ din New York fara a avea banii necesari

23.01.2008, 15:12 54

Spaland toalete! Aceasta este una dintre cele mai sigure cai de a locui intr-un apartament de peste un milion de dolari, situat in 15 Central Park West, cel mai scump condominiu construit recent in Manhattan.
Lloyd Blankfein, presedintele Goldman Sachs, Sanford Weil, fostul sef al Citigroup, si vedeta rock Sting se numara printre viitori locatari ai cladirii, care cuprinde peste 20 de apartamente, dar si garsoniere destinate servitorilor, majordomilor si bucatarilor, scrie Bloomberg. Proprietarii condominiului vor achizitiona si spatiile in care vor locui angajatii, dar cheltuiala suplimentara ii va asigura ca ajutoarele lor vor fi permanent in apropiere fara a locui in resedinta principala.
"In acest fel, ei vor avea, in continuare, propria lor viata", a declarat Arthur Zeckendorf, care a dezvoltat acest proiect impreuna cu fratele sau. "Chiar daca exista o persoana care lucreaza pentru tine o mare parte din zi, asta nu inseamna ca nu iti doresti sa ai in continuare intimitate", a adaugat acesta.
Proprietatea construita de fratii Zeckendorf se alatura astfel fostului hotel Stanhope si Time Warner Center, in randul cladirilor newyorkeze care detin apartamente, pe paliere separate, pentru angajatii proprietarilor. Acest fenomen este una dintre ultimele inventii ale pietei de lux din oras.
Arhitectura cladirii - situata la nord de piata Columbus Circle, in partea de vest a Manhattanului - este inspirata de Dakota, una dintre proprietatile aflate in apropiere si care, fiind construita in 1880, este trecuta in ghidul turistic al orasului drept "cea mai luxoasa cladire de apartamente din New York". La etajele superioare ale acesteia se pot observa ferestrele mici, in spatele carora se ascund incaperile locuite odata de servitori. Totusi, inainte de inventarea aparatelor de aer conditionat era aproape insuportabil sa locuiesti vara in aceste apartamente.
Insa, in ceea ce priveste 15 Central Park West, apartamentele personalului sunt situate la parter si etajele inferioare. Cladirea are 21 de apartamente si trei garsoniere, care masoara intre 33 si 46 de metri patrati. Preturile variaza de la 875.000 la 2,24 mil. dolari.
Marimea nu este insa singura diferenta. Apartamentele au pardoseala in zig-zag, in timp ce unitatile destinate angajatilor au pardoseala construita din scandura de stejar, in timp ce blaturile meselor din bucatarie sunt fabricate din corian (un compozit de calitate superioara, cu o rezistenta foarte mare - n. red.), in loc de marmura Vermont.
In schimb, garsonierele angajatilor, la fel ca si apartamentele proprietarilor, au o inaltime de 3,3 metri, usi extrem de solide si bai cu marmura spaniola.
Existenta garsonierelor pentru angajati "reprezinta un excelent instrument de recrutare a personalului pentru proprietarii de apartamente", considera Barbara Corcoran, fondatoarea firmei de brokeraj imobiliar Corcoran Group. "Angajatorul poate apela oricand la ajutorul angajatului sau, in timp ce acesta din urma are propriul sau spatiu de locuit. Situatia este, asadar, in avantajul amandurora", a adaugat ea.
Spatiile pentru angajati sunt disponibile insa numai celor care achizitioneaza cel putin 4.000 de metri patrati, spune Zeckendorf. Si asta in conditiile in care pretul unei mansarde in cladirea partial ocupata ajunge la 6.000 de dolari pe metru patrat, un record pentru orice cladire nou construita in New York.
In cazul fostului hotel Stanhope parterul a fost transformat in spatii de locuit pentru servitori datorita faptului ca dezvoltarea de noi proiecte imobiliare in zona este interzisa, spune arhitectul Nancy Ruddy. Firma acesteia, Centra Ruddy, a fost cea care a elaborat proiectul pentru transformarea hotelului in condominiu. Acesta se afla vizavi de muzeul de arta contemporana Metropolitan. Cumparatorii, care au platit intre 12 si 47 mil. dolari pentru un apartament, nu ar fi fost prea incantati sa stea la parter, spune Ruddy, chiar si in conditiile in care "avand Metropolitan-ul chiar in fata lor s-ar fi putut simti ca la Paris".
De asemenea, la Time Warner Center, deschis in 2004, Related Cos. a construit sase apartamente la etajul 51, care pot fi folosite pentru servitori sau chiar pentru oaspeti. Preturile unor astfel de unitati variaza intre 450.000 si 1,2 mil. dolari, acestea aflandu-se pe acelasi palier cu sala de gimnastica, cinematograful si celelalte facilitati la care au acces rezidentii cladirii, a declarat David Wine, vicepresedintele Related.
De obicei, servitorii din New York care locuiesc in acelasi apartament cu proprietarii au la dispozitie un mic dormitor si impart baia cu intreaga familie, spune Ilona Wilk, o emigranta poloneza, care detine firma European Maids si care in primii doi ani dupa ce s-a mutat in oras a locuit cu cea care o angajase.
Aceasta vede insa un dezavantaj si in ceea ce priveste conditiile oferite in noile cladiri de apartamente, unele familii putand reduce salariile angajatilor, miscare care sa reflecte conditiile de gazduire oferite.
"Este posibil ca unii oameni sa prefere conditii mai modeste in schimbul unor castiguri mai mari", spune aceasta, adaugand totusi ca "nu-mi imaginez ca cineva ar putea refuza o astfel de oferta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO