Business Internaţional

Cum vor arăta maşinile de poliţie pe care le vor folosi din 2020 poliţiştii din New York

Foto: AFP/Mediafax FOTO

Foto: AFP/Mediafax FOTO

Autor: Mădălina M.

30.12.2013, 14:17 5483

Departamentul de poliţie al oraşului american New York (NYPD) a creat un prototip de maşină inteligentă care se anunţă a fi următoarea generaţie în lupta împotriva criminalităţii, scrie Wall Street Journal

Maşinile poliţiştilor din viitorul nu foarte îndepărtat vor face mai mult decât să îi transporte pe ofiţeri dintr-un loc în altul. Ele vor scana numerele de înmatriculare ale maşinilor din trafic, vor înregistra date şi vor fi dotate cu computere menite să simplifice combaterea infracţionalităţii din Statele Unite, notează publicaţia de business.

Maşina inteligentă este doar unul dintre cele aproape 260 de proiecte incluse în planul strategic pe termen lung al poliţiei newyorkeze, intitulat NYPD 2020.

“Dacă te uiţi în portbagajul unei maşini de poliţie, găseşti o mulţime de lucruri care, deşi nu sunt inteligente, sunt necesare. Avem un scut, un extinctor, o lanternă foarte puternică, o trusă de prim ajutor. Deci, întrebarea este ce pot lua poliţiştii cu ei la locul crimei pentru a le creşte eficienţa”, spune Brandon del Pozo, inspectorul adjunct NYPD.

Maşina este dotată cu gagdeturi de ultimă oră pentru a asigura siguranţa publică. Are două monitoare cu infraroşu montate pe portbagaj, care scanează toate numerele de înmatriculare, pe care le verifică în bazele de date ale poliţiei pentru a determina dacă o maşină a fost furată, sau dacă şoferul este acuzat de infracţiuni deosebit de grave. Dacă plăcuţa de înmatriculare nu este găsită în baza de date, informaţia este stocată pentru a putea fi folosită în eventuale investigaţii viitoare. Maşina dispune de două camere de supraveghere montate pe bord şi senzori care permit transmiterea de informaţii în timp real către sediile de poliţie.

În viitor, maşina ar putea fi dotată cu dispozitive de scanat amprente şi tehnologii de recunoaştere a feţei, spune Del Pozo.

Prototipul maşinii inteligente se află de aproape un an în teste pe străzile din cartierul newyorkez Brooklyn, ca parte a unei iniţiative a poliţiei de a utiliza tehnologia pentru combaterea criminalităţii.

Iniţiativa a început în 2011, sub îndrumarea consultanţilor de la firma americană McKinsey & Co. Consultanţii au colaborat timp de 11 luni cu ofiţerii NYPD pentru elaborarea unei foi de parcurs a departamentului pentru următorii zece ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO