Business Internaţional

Daca si-ar vinde casele acum, multi americani ar obtine mai putin decat au de platit la banca

25.02.2008, 20:42 22

Mary Kamanu niciodata nu si-a imaginat ca la trei ani dupa ce a platit peste 409.000 de dolari (278.000 de euro) pentru o casa in Folsom, California, aceasta va valora cu 20% mai putin si ca va trebui sa plateasca bancii 80.000 de dolari doar ca sa poata scoate la vanzare casa, scrie Bloomberg.
"Sunt extrem de revoltata din cauza ipotecii pe care o am, cum de altfel foarte multi alti americani sunt", a declarat Kamanu, care intentioneaza sa-si vanda casa din Folsom si sa se mute intr-o suburbie a orasului Sacramento.
Pana la sfarsitul acestui an, peste 5 milioane de gospodarii din Statele Unite ar putea plati ipoteci mai mari decat valoarea actuala a caselor pe care le-au cumparat pe credit, conform estimarilor lui Jan Hatzius, economistul-sef al bancii de investitii Goldman Sachs Group. Astfel, numarul executarilor silite ar putea creste, preturile caselor ar putea scadea si mai mult, iar pierderile asiguratorilor de obligatiuni garantate cu ipoteci s-ar putea majora, a adaugat Hatzius.
"Daca cei care au apelat la credite intra in imposibilitate de plata, cel mai probabil proprietatile acestora vor fi scoase la vanzare la un pret mai redus, ceea ce mai departe va genera o scadere generala a preturilor imobiliare", a declarat Robert Engle, laureat al Premiului Nobel pentru economie, profesor in cadrul Univestitatii din New York. Conform unui raport al unei firme de consultanta imobiliara, deja 39% din cei care au achizitionat o casa in ultimii doi ani au datorii mai mari catre banci decat ar putea obtine de pe urma vanzarii casei ipotecate. Doar 3,2% dintre cei care au cumparat o casa in urma cu cinci ani se afla in aceeasi situatie.
Daca preturile imobiliarelor continua sa scada cu 10%, aproximativ jumatate dintre cei care au apelat la credite ipotecare subprime in ultimii doi ani vor vedea cum pretul de vanzare al caselor achizitionate va fi mai mic decat cel de cumparare, este de parere analistul UBS, Laurie Goodman.
Potrivit statisticilor Fannie Mae, cel mai mare cumparator de credite ipotecare din Statele Unite, anul acesta pretul caselor va scadea probabil cu 4,5% si cu inca 2,6% anul viitor, dupa ce in 2007 a inregistrat o scadere de 2,2%. In trimestrul patru al anului 2007, numarul executarilor silite zilnice a crescut la 2.900, aproape dublu fata de nivelul inregistrat in urma cu un an. Trei sferturi din executarile silite din mediul urban au avut loc in state precum California, Ohio, Florida sau Michigan, apreciaza compania imobiliara RealtyTrac.
"Daca americanii va trebui sa plateasca pentru ipoteca mai mult decat valoarea casei, sa fim siguri ca multi dintre ei vor renunta la acele case", a declarat Kenneth Rosen, directorul Univesitatii din California, profesor la catedra de Economie urbana si imobiliara.
Pentru cei care au contractat credite ipotecare, dar acum valoarea casei este mai mica decat creditul luat, refinantarea imprumuturilor nu va fi o solutie. Aproximativ o treime din creditele contractate de americani sunt credite ipotecare cu rate ajustabile, conform statisticilor Consiliului pentru Finantare Imobiliara din Washington.
Pana la sfarsitul acestui an, peste 5 milioane de americani ar putea ajunge sa detina ipoteci care sa valoreze mai mult decat valoarea casei pe care au cumparat-o, estimeaza Rosen. Intre 2006 si 2009, Rosen se asteapta la o scadere a preturilor de pe piata imobiliara de aproximativ 16%, in timp ce Hatzius este de parere ca acestea vor scadea cu pana la 22%.
Scaderea preturilor imobiliarelor, precum si cresterea numarului de executari silite din partea bancilor reprezinta o amenintare pentru cresterea economica americana, cu atat mai mult cu cat cei care au apelat la credite pentru achizitia de bunuri, precum masini sau electrocasnice, le-au garantat cu proprietati imobiliare.
Dupa ce in mai 2007 Kamanu a obtinut o refinantare ipotecara, trebuie sa achite o ipoteca de 415.000 de dolari. "O casa din cartierul in care stau a ajuns sa fie vanduta pentru doar 330.000 de dolari", a adaugat americanca. Pretul mediu pe piata imobiliara din California a inregistrat o scadere de 17% in decembrie fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Bunurile imobiliare reprezinta aproximativ o treime din valoarea neta a gospodariilor din Statele Unite, a declarat Michael Darda, directorul economic al MKM Partners. Conform statisticilor bancii centrale americane, in 2006 valoarea proprietatilor imobiliare detinute de catre americani s-a ridicat la 20.500 de miliarde de dolari.
"Scaderea preturilor la imobiliare va influenta in mod cert veniturile gospodariilor americane", a declarat Darda.
Scaderea preturilor i-ar putea impiedica pe multi dintre americani sa-si vanda casele. "Proprietarii care detin ipoteci cu rate fixe ar putea reusi sa treaca peste declinul pietei imobiliare fara sa fie nevoiti sa se mute, chiar daca numarul membrilor familiilor lor a crescut", a declarat David Berson, directorul economic al PMI Group. "Cu toate acestea, ei vor fi nevoiti sa reduca alte cheltuieli", a adaugat Berson.
"Economistii numesc acest efect bunastare negativa", a continuat Berson. "Cand valoarea caselor scade, oamenii au tendinta sa reduca consumul si sa economiseasca mai mult", a incheiat el.
In acest trimestru, economia americana ar putea inregistra o scadere de 0,5%, in trimestrul viitor fiind asteptata o scadere de 1%, pe masura ce piata imobiliara continua sa scada, a declarat Hatzius. Recesiunea economica a inceput la sfarsitul anului trecut si va continua cel mai probabil pana la sfarsitul lunii iulie anul acesta, a adaugat el.
"Toate previziunile referitoare la piata imobiliara rezidentiala sunt in cadere libera", a continuat Hatzius. "Din pacate, nu putem inca estima un final pentru scaderea pietei imobiliare", a incheiat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO