Business Internaţional

De ce cred oficialii Gazprom ca petrolul ar putea ajunge la 250 dolari pe baril

13.06.2008, 19:29 15

Aceasta predictie vine in conditiile in care organizatiile energetice internationale au avertizat ca pretul petrolului ar trebui sa atinga noi niveluri record, pentru a se putea ajunge la o reducere a cererii, cu alte cuvinte la o reechilibrare a pietei energetice.
Ipoteza de la care pleaca Agentia Internationala pentru Energie este aceea potrivit careia productia de petrol se afla sub o continua presiune din partea tarilor emergente, unde cererea a ajuns la cote record. Pretul petrolului a urcat in numai 36 de ore cu 16,24 dolari, ajungand pe 6 iunie la nivelul record de 139,12 dolari pe baril.
"Asistam la o schimbare dramatica a pietei hidrocarburilor, iar in conditiile in care cererea ramane foarte ridicata am putea asista la o crestere a barilului de petrol pana la 250 de dolari", a declarat Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom in cadrul unei conferinte la Deauville. Unul dintre purtatorii de cuvant ai companiei a confirmat ulterior ca aceasta este pozitia oficiala a companiei.
Predictia este radical diferita de cele efectuate de catre analisti, care spun ca in 2009 pretul barilului de petrol va varia intre 100 si 200 de dolari.
Intr-un raport emis luna aceasta de catre Agentia Internationala pentru Energie (IEA) se arata ca "productia de petrol a inregistrat anul acesta o crestere nesemnificativa, in timp ce cererea a atins cote record. De aceea o crestere a preturilor este inevitabila in procesul de reechilibrare a pietei".
Raportul IEA indica, in acelasi timp, o reducere a previziunilor privind cererea de titei pentru a doua jumatate a acestui an, dar si o reducere a productiei de petrol a statelor non-membre OPEC.
Aceasta situatie va creste gradul de dependenta al economiei mondiale fata de Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol.
Agentia spune ca exista semnale puternice privind reducerea cererii de petrol in toate sectoarele economice si in special pe segmentul transporturilor aeriene, dar a avertizat ca cererea venita din tarile care nu sunt membre ale Organizatiei Mondiale pentru Cooperare Economica nu va scadea semnificativ in perioada urmatoare.
Productia de petrol din statele membre OPEC a ajuns in mai la 32,3 milioane de barili pe zi, cu 400.000 ede barili peste nivelul din luna precedenta.
In acelasi timp, productia Irakului a urcat la 2,5 milioane de barili pe zi, cel mai inalt nivel inregistrat in ultimii sase ani si jumatate.
Agentia a avertizat ca neconcordanta dintre cerere si oferta a generat o scadere semnificativa a rezervelor de petrol ale statelor dezvoltate. Se estimeaza ca rezervele acestor state au coborat cu 8,1 milioane de barili in aprilie, dupa ce in perioada similara a anului trecut s-a inregistrat o crestere de aproximativ 300 de milioane de barili.
Avertismentele IEA au fost urmate de comentariile lui Tony Hayward, directorul executiv al British Petroleum, care a declarat ca piata petroliera nu este alimentata in mod corespunzator.
"Pe o piata functionala, unde cererea si oferta sunt echilibrate, preturile ar trebui sa ramana stabile.
Insa, in conditiile in care preturile cresc semnificativ este clar ca oferta nu are capacitatea de a mentine ritmul cu cererea, iar exact aceasta este situatia in care ne aflam astazi", a mentionat executivul BP.
Francisco Blanch, director de cercetare la Merill Lynch, si-a modificat in crestere previziunile privind evolutia pretului petrolului West Texas Intermediate, care ar putea inregistra in a doua jumatate a anului un nivel mediu de 121,5 dolari pe baril.
In acelasi timp, Gazprom intentioneaza sa-si mareasca constant productia de petrol, care pana in 2012 ar putea ajunge la 15% din totalul productiei gigantului rusesc, care in acest moment se bazeaza in mare parte pe gaze naturale. Compania a anuntat ca anul acesta ar putea efectua investitii de circa 30 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO