Business Internaţional

De ce este atât de greu de scos la lumină averea ascunsă a lui Putin. Pentru a se ajunge la Putin, ar trebui sancţionat întregul guvern rus

De ce este atât de greu de scos la lumină averea...

Autor: Catalina Apostoiu

10.04.2022, 18:01 925

Dovezile publice care să facă o legătură directă între preşedintele rus Vladimir Putin şi ambarcaţiunile de lux, avioanele sau vilele asociate cu acesta de-a lungul anului sunt foarte rare, iar acestea au căpătat noi semnificaţii în contextul eforturilor autorităţilor americane şi europene de a lua urma averii ascunse a lui Putin şi a apropiaţilor acestuia, scrie The New York Times.

Un document prezentat într-o instanţă britanică în legătură cu o dispută privind o companie de transport maritim reprezintă un astfel de indiciu rar. Iahtul prins în dispută a fost administrat de o companie din Cipru, unde rapoartele arată că adevăratul proprietar nu era Putin, ci guvernul rus.

Astfel, multe dintre activele extravagante despre care s-a speculat îndelung că-i aparţin lui Putin sunt de fapt deţinute sau controlate de către statul rus, fapt ce arată cât de mult au fuzionat interesele private ale preşedintelui şi aliaţilor acestuia cu cele ale guvernului pe care acesta îl domină de două decenii.

Unii analişti se îndoiesc însă că astfel de acţiuni vor avea un impact prea mare asupra preşedintelui rus. Deşi în presă şi în public se discută mult despre posibilitatea ca oligarhii şi prietenii lui Putin să deţină proprietăţi valoroase în numele acestuia, sau cash pentru el în companii offshore şi conturi bancare elveţiene, multe dintre activele de lux mai evidente ale preşe­din­telui rus sunt inte­grate în com­panii de stat, neputând fi suspuse sanc­ţiunilor occi­dentale.

„Pentru a se ajunge la Putin, ar trebui sancţionat în­tregul guvern rus“, arată Alina Polyakova, expert în cadrul Center for European Policy Analysis.

Blocarea economică a întregului stat rus ar însemna, de exemplu, punerea pe lista neagră a Gazprom, una dintre cele mai mari companii de energie din lume şi o sursă majoră de gaze pentru Europa.

Până acum, compania a fost supusă unor sancţiuni limitate. Şi totuşi, aceasta ar intra în orice calcul al averii posibile a lui Putin.

Gazprom a clădit o ascunzătoare somptuoasă de care Putin se bucură în regiunea muntoasă Altai din Siberia. Aceasta s-a numărat printre cele 20 de proprietăţi descrise în raportul din 2012 al lui Boris Nemţov, fost vicepremier şi critic al lui Putin.

Graţie eforturilor celor câtorva organizaţii independente de ştiri care operau în Rusia înainte de campania recentă împotriva libertăţii de exprimare, cât şi ale unor voci din opoziţie ca Nemţov şi Navalnîi, faptul că Putin trăieşte regeşte pe banii contribuabililor nu mai este un secret. Kremlinul neagă acest lucru, în mod oficial Putin având un salariu de aproximativ 140.000 de dolari şi un mic apartament în Moscova. Însă purtătorul său de cuvânt a declarat pentru un ziar rusesc că preşedintele foloseşte de asemenea reşedinţe de stat şi autovehicule „în conformitate cu legea“.

Prezenţa echipelor de securitate ale lui Putin este văzută ca semn al legăturilor ascunse ale acestuia cu diverse active extravagante.

Recent, echipa lui Navalîi a anunţat că această prezenţă a ajutat-o să facă legătura dintre un superyacht de 700 milioane de dolari, al cărui proprietar este ascuns prin recurgerea la firme fictive offshore, şi preşedintele Putin.

Multe jurisdicţii oferă în mod tradiţional nu numai avantaje fiscale pentru gestionarea activelor prin companii offshore fictive, dar şi registre care îngreunează sau fac de-a dreptul imposibilă identificarea proprietarilor reali. În principal, scurgeri de informaţii din partea firmelor de avocatură specializate pe aceste servicii sunt cele care dezvăluie ruşii bogaţi care sunt clienţi frecvenţi.

Iar câteodată, însuşi guvernul rus este beneficiarul.


Alina Polyakova, expert în cadrul Center for European Policy Analysis: Pentru a se ajunge la Putin, ar trebui sancţionat întregul guvern rus.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO