Business Internaţional

De ce nu şi-a schimbat dolarul direcţia odată cu Fed-ul?

De ce nu şi-a schimbat dolarul direcţia odată cu Fed-ul?

Autor: Catalina Apostoiu

02.05.2019, 00:03 323
Mulţi specialişti de pe Wall Street nu au întrevăzut renaşterea dolarului american, care s-a produs în pofida unei schimbări abrupte de politică din partea băncii centrale americane (Fed), scrie Financial Times.

Influenţa dolarului se simte peste tot pe pieţe, de la cotaţiile acţiunilor companiilor americane care-şi realizează veniturile în străinătate la preţurile petrolului şi datoriile statelor emergente.

Speriată de turbulenţele de pe pieţe din 2018, banca centrală americană şi-a schimbat direcţia în ianuarie, iar în martie şi-a pus la sertar planurile de majorare a dobânzilor în acest an. Schimbările apărute la nivelul creşterii economiei mondiale şi politicii monetare influenţează cursurile de schimb, iar în mod normal o astfel de schimbare ar stoarce de vlagă o monedă.

Dolarul însă a înregistrat o revigorare, graţie, spun analiştii, rezistenţei economiei americane, dobânzilor încă ridicate din SUA raportat la restul lumii şi eforturilor depuse de alte bănci centrale de a intra în linie cu mişcările Fed.

Indicele DXY, care măsoară puterea dolarului în raport cu un coş de monede importante, a atins cel mai ridicat nivel din mai 2017. Euro în schimb a atins un minim pe doi ani.

Cea mai proeminentă mişcare de dincolo de graniţele americane a venit din partea BCE, care în martie a semnalat că perspectiva majorării dobânzilor rămâne îndepărtată în pofida semnelor de revigorare a creşterii.

Unii traderi pariază că următoarea mişcare a Fed va fi de reducere, mai degrabă decât de majorare, având în vedere datele slabe privind inflaţia. Însă cu o rată de creştere economică de 3,2% pe T1, analiştii spun că acest lucru pare premature. Datele privind ocuparea forţei de muncă ar putea tempera temerile privitoare la o reducere iminentă a dobânzilor americane, care rămân cele mai ridicate din lumea dezvoltată.

ìNu există nicio altă monedă pe care cineva să vrea s-o cumpere-chiar dacă Fed-ul e pe pauză, dolarul rămâne moneda cu cel mai ridicat randament din rândul G10î, spune Kit Juckes, de la SocGen.

Pieţele derivatelor reflectă acest lucru. Pariurile investitorilor pe scăderea euro se situează la cel mai ridicat nivel din decembrie 2015, în timp ce pariurile pozitive pe dolar făcute de managerii de fonduri le depăşesc pe cele negative cu cel mai mare raport de la sfârşitul anului 2016.

O mulţime de analişti continuă să pună sub semnul întrebării tot acest optimism privitor la dolar.

Deocamdată, totuşi, dolarul în apreciere reprezintă un risc pentru pieţele emergente. Argentina şi Turcia au avut în special de suferit de la începutul anului. Un dolar puternic în continuare ar putea începe de asemenea să apese asupra efervescentei pieţe bursiere americane, unde multe companii mari cu operaţiuni internaţionale şi-ar putea vedea câştigurile externe transformate în mai puţini dolari.

Mai multe instituţii de prognoză întrevăd euro câştigând teren în faţa monedei americane pe măsură ce anul acesta înaintează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO