Business Internaţional

De la acţiuni Facebook şi Twitter la fotbal şi afaceri cu oţel, ce ar putea pierde vasalii lui Putin dacă Occidentul decide să pedepsească Rusia aşa cum ameninţă

De la acţiuni Facebook şi Twitter la fotbal şi afaceri...

Autor: Ioana Tudor

08.03.2014, 12:00 1340

Miliardarii ruşi au pierdut deja miliarde de dolari din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare cauzate de tensiunile din Republica Autonomă Crimeea, teritoriu ucrainean invadat de trupele ruseşti, iar pierderile oligarhilor precum Alişer Usmanov, unul dintre cei mai mari acţionari ai Arsenal Londra, şi Vladimir Potanin, regele construcţiilor de la Soci, ar putea deveni şi mai mari dacă statele occidentale decid să-şi pună în aplicare avertismentele şi să sancţioneze economic şi financiar Rusia şi afacerile ruseşti. Averile miliardarilor ruşi s-au diminuat cu 13 miliarde dolari în doar 24 de ore după turbulenţele de luni de pe pieţele financiare, potrivit Bloomberg. Însă Rusia rămâne de neclinitit. Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat  că ameninţările cu sancţiuni din partea Occidentului nu vor schimba poziţia Rusiei privind Ucraina.

Vasalii lui Putin: de la afaceri în cele mai profitabile sectoare, energia şi telecomul, la împlinirea visului olimpic al preşedintelui

Cu o avere estimată de Forbes la 18,6 miliarde dolari, Alisher Usmanov este cel mai bogat om din Rusia, prieten al preşedintelui Vladimir Putin şi preşedintele Gazprominvest Holdings, vehiculul de investiţii al Gazprom, companie de stat care deţine monopolul exporturilor de gaze naturale din Rusia. Averea lui s-a diminuat cu câteva zeci de milioane de dolari după picajul de luni al acţiunilor unora dintre companiilor pe care le deţine, listate în Rusia şi în străinătate. Miliardarul are participaţii la mai multe companii americane precum Facebook, Twitter, Groupon, Zynga şi AirBnB şi este proprietarul clubului londonez de fotbal Arsenal. Îngheţarea activelor din străinătate ar fi o lovitură şi mai grea pentru acesta. Oligarhul este cel mai mare acţionar al companiei canadiene Nautilus Minerals, care prospectează depozitele submarine de aur şi cupru din Papua-Noua Guinee şi deţine acţiuni la compania minieră australiană Strike Resources, care exploatează zăcăminte de fier în Peru. Miliardarul este coproprietar al companiei MegaFon, al doilea operator de telefonie mobilă ca mărime din Rusia, şi al Mail.ru, cel mai mare furnizor rus de servicii de internet. Ambele companii sunt listate în străinătate.  De asemenea, oligarhul este coproprietar al companiei UTH, care deţine mai mult de jumătate din Disney Russia şi 100% din canalele de televiziune Muz TV şi U. Alianţa lui Usmanov cu Putin reiese evident din decizia primului de a demite un editor şi un director de la revista de business Kommersant Vlast după publicarea unui articol critic la adresa lui Putin după protestele din 2011 din Rusia privind fraudarea alegerilor parlamentare. În vara anului trecut, Putin l-a decorat pe Usmanov cu Ordinul Serviciului Adus Statului, cea mai înaltă distincţie civilă rusească, „pentru activităţile sale caritabile şi în folosul comunităţii”. Usmanov este unul dintre miliardarii ruşi care au jucat un rol important în dezvoltarea infrastructurii telecom de la Soci, staţiunea rusească de pe coasta de est a Mării Negre care a găzduit ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice de Iarnă, potrivit Forbes.

Alişer Usmanov este cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 18,6 mld. dolari.

 

Vladimir Potanin, pe locul opt în Rusia în funcţie de avere, estimată de Forbes la 12,6 miliarde dolari, a fost preşedinte al Băncii de Export-Import a Rusiei şi a deţinut funcţia de prim-vicepremier în perioada august 1996 - martie 1997. Potanin este cel mai mare investitor privat în proiectele olimpice de la Soci. Împreună cu miliardarul Mihail Prohorov, Potanin a pub bazele Interros, una dintre cele mai mari companii private de investiţii din Rusia. În prezent, Potanin este singurul acţionar al companiei cu active în sectoarele metalurgic, minier, financiar, agro-business, mass-media, imobiliare şi turism. Interros deţine 30% din producătorul rus de nichel Norilsk Nickel, companie listată la Moscova şi pe bursa newyorkeză NASDAQ.

Potanin, care a susţinut de la început organizarea la Soci a JO de Iarnă, a investit 2,5 miliarde dolari pentru realizarea visului lui Putin. După ce Rusia a primit acordul pentru a găzdui Olimpiada, Potanin a construit staţiunea de schi, un parc de snowboard, centrul de schi freestyle, unul dintre cele două Sate Olimpice şi Universitatea Olimpică Rusească, al cărei consiliu de administraţie este condus de preşedintele Putin, potrivit Forbes. Complexul universitar va fi transferat gratis guvernului rus.

Viktor Vekselberg, un oligarh rus de origine ucraineană, are o avere estimată la 17, 2 miliarde dolari care îl face al treilea cel mai bogat om din Rusia. Vekselberg este proprietarul şi preşedintele grupului Renova, conglomerat rus cu active în sectoarele producţiei de aluminiu, petrol, energie şi în telecom. Grupul este activ pe mai multe pieţe, inclusiv în Rusia, Elveţia, Africa de Sud şi Statele Unite. Guvernul rus l-a desemnat pe Vekselberg la conducerea Skolkovo, versiunea rusească a Silicon Valley. De la începutul proiectului în 2010, trei dintre companiile controlate de Vekselberg au obţinut subvenţii din fondul Skolkovo, potrivit Forbes. Miliardarul deţine 25% din producătorul elveţian de oţel SchmolzĂBickenbach. Grupul Renova este un investitor strategic în companiile elveţiene, precum grupul industrial din domeniul high tech Oerlikon şi firma de inginerie industrială Sulzer. Vekselberg deţine o parte din acţiunile UC Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din lume. Miliardarul rus are o colecţie de artă impresionantă care include şi nouă ouă Faberge achiziţionate contra a 100 milioane dolari. Investiţiile lui Vekselberg pentru Olimpiada de la Soci au totalizat 500 milioane dolari, iar aproximativ 70% din sumă a fost împrumutată de la Banca pentru Dezvoltare şi Afaceri Economice Străine, instituţie de stat. Investiţiile lui Vekselberg la Soci includ, printre altele, două hoteluri Azimut.

Arkady Rotenberg este prieten cu Putin şi unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din Rusia. Averea lui este estimată la 4 miliarde dolari. Miliardarul a fost partener la judo al preşedintelui Putin, iar cei doi au rămas apropiaţi, potrivit Forbes. Începând cu 2008, Rotenbergs a început să achiziţioneze subsidiare ale Gazprom pe care le-a transformat în grupul SGM, unul dintre cei mai mari constructori din sectorul energetic, implicat în construirea gazoductului South Steam. Rotenbergs deţine 51% din acţiunile grupului. Miliardarul are şi 26% din acţiunile Mostotrest, companie specializată în construcţia de drumuri, şi deţine 50% din firma de construcţii TPS Avia. Rotenberg a câştigat mai multe contracte, în valoare de 7,36 miliarde dolari, pentru proiectele realizate la Soci cu ocazia JO, de la centrale energetice, la infrastructură sportivă şi o autostradă.

Leonid Michelson, care ocupă locul cinci între cei mai bogaţi oameni din Rusia cu o avere de 15,6 miliarde dolari, este şi el unul dintre apropiaţii lui Putin. Michelson este acţionar majoritar la compania Novatek, cel mai mare producător independent de gaze naturale din Rusia. Compania este listată la Londra şi la Moscova.

Roman Abramovici nu mai este printre primii zece ruşi în funcţie de avere, însă cele 9,1 miliarde dolari îl plasează pe locul 137 în lume. Celebrul miliardar deţine acţiuni la producătorul de oţel Evraz, care a pierdut aproape două treimi din valoare anul trecut, precum şi la producătorul de nichel Norilsk Nickel. Abramovici controlează şi 18% din Highland Gold Mining. El este cunoscut mai ales ca proprietar al clubului de fotbal Chelsea. Miliardarul deţine case la Londra, în Franţa, Colorado şi Los Angeles. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO