Business Internaţional

De la Kabul la Kansas, crizele explodează în faţa preşedintelui SUA Joe Biden

Luna trecută Biden şi-a apărat decizia de a continua retragerea militară din Afganistan, convenită de predecesorul său, Donald Trump, spunând că este „extrem de puţin probabil“ ca „talibanii să învingă totul şi să ocupe întreaga ţară“.

Luna trecută Biden şi-a apărat decizia de a continua retragerea militară din Afganistan, convenită de predecesorul său, Donald Trump, spunând că este „extrem de puţin probabil“ ca „talibanii să învingă totul şi să ocupe întreaga ţară“.

Autor: Bogdan Cojocaru

16.08.2021, 21:50 1377

Dintr-o dată, totul pare să meargă prost pentru Joe Biden, preşedintele SUA, scrie Bloomberg. În loc de „vara libertăţii“ promisă în iunie americanilor obosiţi de pandemie, SUA sunt lovite de o creştere a infecţiilor cu COVID-19 din cauza răspândirii varintei delta şi a scepticismului legat de vaccinare, în special în zonele rurale.

Agenda economică a pre­şe­dintelui se con­fruntă cu o soartă incertă în Cameră, pe fondul unei revolte din partea democraţilor moderaţi care solicită acţiuni mai rapide privind un pachet de infrastructură bipart­isan şi a unei confruntări partizane privind creşterea limitei datoriei federale care se întrevede în septembrie.

Planurile lui Biden de a marca cel de-al 20-lea an de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 prin asigurarea încheierii celui mai lung război al Americii vor fi acum umbrite de un dezastru de politică externă şi de o criză umanitară în Afganistan.

Scene disperate au fost văzute  pe aeroportul internaţional din Kabul. Mii de oameni s-au îmbulzit să părăsească Afganistanul după ce luptătorii talibani au preluat controlul asupra capitalei.

Chiar luna trecută Biden şi-a apărat decizia de a continua retragerea militară din Afganistan, convenită de predecesorul său, Donald Trump, spunând că este „extrem de puţin probabil“ ca „talibanii să învingă totul şi să ocupe întreaga ţară“. Acum este clar cât de greşită a fost această predicţie.

După cum scrie Nick Wadhams, calculul greşit produce o calamitate politică în spirală - acasă şi în străinătate - pentru un preşedinte care a jurat să fie un administrator sigur al politicii externe a SUA, o eroare care ar putea fi o pată pe moştenirea lui Biden, indiferent ce se întamplă acum.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO