Business Internaţional

Decalajul dintre bogaţi şi săraci se adânceşte în ţările dezvoltate

Decalajul dintre bogaţi şi săraci se adânceşte în ţările dezvoltate

Autor: Andreea Mindrila

07.12.2011, 00:06 1447

Inegalitatea dintre veniturile celor săraci şi ale celor bogaţi a crescut în 17 din 22 de ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Eco­nomică în perioada cuprinsă între jumătatea anilor 1980 şi sfârşitul anilor 2000, ceea ce are consecinţe profunde asupra coeziunii sociale, potrivit unui studiului OCDE.

Concluzia organizaţiei este că sisteme educa­ţionale mai eficiente, reformarea pieţei muncii şi un grad mai mare de redistribuire pot împiedica adâncirea diferenţelor dintre săraci şi bogaţi, scrie Financial Times.

"Tinerii care văd că nu au niciun viitor se simt defavorizaţi. Acestora li s-au alăturat acum protestatari care consideră că tinerii suportă tot greul unei crize pentru care nu sunt răspunzători, în timp ce oamenii care obţin venituri mari par a fi cruţaţi" se arată în raportul OCDE.

Concluziile pozitive ale studiului au fost că discrepanţele dintre veniturile obţinute de diferite clase sociale nu erau inevitabile şi că forţele care au generat aceste diferenţe ar putea fi contracarate cu succes prin politici guvernamentale active.

Decalajul dintre săraci şi bogaţi s-a adâncit cel mai mult în SUA, Germania, Finlanda, Israel, Luxemburg şi Noua Zeelandă, deşi este foarte mare şi în Mexic şi Chile, ţările mai sărace ale OCDE.

Un aspect important în creşterea inegalităţii a fost majorarea relativă a recompenselor pentru persoanele cu un nivel de pregătire superioară care au beneficiat de dezvoltarea noilor tehnologii. Sistemele fiscale şi de beneficii au contribuit în această perioadă mai puţin decât la mijlocul anilor 1980 la reducerea discrepanţelor dintre clasele sociale, iar globalizarea a avut un impact scăzut asupra decalajului dintre bogaţi şi săraci, potrivit raportului.

O povară fiscală mai mare suportată de cei bogaţi "ar putea fi ineficientă" dacă acest lucru se realizează sub forma majorării impozitului pe venit. O soluţie pentru reducerea decalajului este reprezentată de investiţiile în educaţie şi în pregătirea profesională.

OCDE recomandă egalizarea drepturilor şi creşterea gradului de protecţie socială pe piaţa muncii pentru tineri.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO