Business Internaţional

Dependenţa de zahăr a lumii ar putea majora preţul îndulcitorului anul viitor

Dependenţa de zahăr a lumii ar putea majora preţul...

Autor: Daniela Stoican

09.09.2014, 22:13 108

Reducerea producţiei de zahăr în Brazilia, ţara cu mai mare producţie din lume, ar putea pune capăt unei supraproducţii de zahăr, iar preţul zahărului ar putea creşte anul viitor, estimează traderii, scrie CNBC. Producătorii brazilieni închid fabrici şi îşi reduc investiţiile în cultivarea trestiei de zahăr după patru sezoane consecutive (patru ani) de exces de producţie, determinând investitorii să se aştepte la creşteri de preţ.

Exporturile de zahăr ale producătorilor brazilieni au reprezentat 40% din totalul exporturilor de zahăr în ultimul sezon, potrivit datelor Ministerului Agriculturii din SUA. „În urma deficitului de producţie, consumul ar putea depăşi producţia în următorul sezon, determinând o reducere a rezervelor create în ultimii patru ani”, explică Abah Ofon, analist specializat în materiile prime din agricultură la banca Standard Chartered. Unica, organizaţia producătorilor de trestie de zahăr din Brazilia, a redus estimarea de producţie pentru trestia de zahăr cu 1,1 milioane de tone pentru regiunea centrală şi de sud a ţării, care reprezintă aproape 90% din producţia locală. Reducerea prognozei se datorează secetei de anul acesta. Semnalele de creştere de preţ pentru zahăr ale investitorilor vin în ciuda unei tendinţe generale de scădere a preţului. În ultimele două săptămâni preţul zahărului a scăzut cu peste 2% şi cu aproape 9% de la începutul anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO