Business Internaţional

Deprecierea dolarului atrage turistii straini pe partiile de schi din SUA

04.01.2005, 00:00 18



Atrasi de ratele de schimb favorabile generate de un dolar mai slab, turistii straini au luat cu asalt statiunile de ski din SUA odata cu inceperea vacantei de iarna, relateaza Financial Times.



Numarul de turisti straini a urcat cu 11% fata de anul trecut, potrivit datelor Colorado Ski Country USA, o asociatie americana care reprezinta 26 de statiuni montane din SUA. Aproximativ 7 pana la 9% din totalul de 7 mil. de turisti care viziteaza Colorado sunt turisti straini.



Numarul vizitatorilor straini din Marea Britanie, Australia si Germania a inregistrat o crestere importanta in special datorita ratei de schimb favorabile, care a determinat revigorarea afacerilor statiunilor de ski din Colorado care au atins un nivel nemaiantalnit de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.



Aceasta crestere se datoreaza partial revenirii turismului in general dupa trei ani de regres, dar "vizitele internationale au inregistrat cel mai ridicat ritm dintre toate celelalte segmente, iar noi consideram ca aceasta se datoreaza in mare parte slabirii cursului de schimb al dolarului", spune Angela Berardino, purtator de cuvant al grupului Rock Resort, cu locatii in Vail, Colorado si Jackson Hole, Wyoming.



Numarul turistilor straini cazati in hotelurile americane a avansat cu 9% in acest an fata de 2003, si se estimeaza o crestere de inca 10% pentru anul viitor, conform unui raport intocmit de firma de consultanta PwC.



Agentiile de turism americane au aplicat o strategie agresiva in promovarea produselor turistice, sustinuta de deprecierea dolarului.



Unele dintre ele, cum ar fi Colorado Ski Country, au vizat piata australiana realizand parteneriate cu United Airlines, cu o oferta care include sapte nopti de cazare la hotel, bilet de avion dus-intors si alte servicii pentru 2.300 de dolari (1.690 euro). In plus, bugetele de marketing ale agentiilor de turism au fost suplimentate considerabil pentru promovarea in strainatate a serviciilor oferite.



Totusi, cei care nu s-au hotarat inca sa profite de cursul favorabil al dolarului ar trebui sa se grabeasca. Ieri, cursul de schimb al dolarului inregistrand cea mai puternica revenire din ultima saptamana in Europa, intrucat ieri era asteptata publicarea unui raport care urma sa evidentieze o accelarare a productiei in SUA in luna decembrie. De asemenea, este foarte probabil ca un raport guvernamental care urmeaza sa fie dat publicitatii pe 7 ianuarie sa indice faptul ca 2004 a fost cel mai bun an din punct de vedere al numarului de locuri de munca nou-create, din 1999 incoace.



Cotatia monedei americane a urcat cu 1,2% fata de euro. Anul trecut dolarul a pierdut 7,1% in raport cu euro si 4,3% in raport cu yenul japonez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO