• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Business Internaţional

Despartire cu scantei in cadrul grupului care detine magazinele Zara

Despartire cu scantei in cadrul grupului care detine magazinele Zara
28.09.2005, 19:05 30

Cel mai renumit si rezistent tandem din mediul business spaniol s-a destramat la sfarsitul saptamanii trecute prin demisia lui Jose Maria Castellano din conducerea Inditex, imperiul de moda evaluat la 15 miliarde de euro si construit alaturi de Amancio Ortega, relateaza Financial Times.

Neasteptata demisie din functia de director adjunct a lui Castellano a survenit in urma esecului inregistrat de oferta lui Ortega pentru Union Fenosa, o companie localizata in Galitia, nordul Spaniei, zona de provenienta a companiei Inditex. Ortega, cel mai bogat om de afaceri spaniol, proprietarul unui grup de constructii, dar si al unor banci de economii locale, a oferit grupului bancar Santander 30 de euro per actiune in scopul preluarii participatiei de 22% in cadrul Fenosa. Insa oferta a fost devansata in ultimul moment de cel mai mare grup de constructii spaniol ACS printr-un pret de 33 de euro per actiune. Acest lucru a ridicat valoarea pachetului detinut de Santander la 2,2 miliarde de euro.

Intr-un interviu acordat publicatiei spaniole El Mundo, Castellano a declarat ca decizia de a parasi grupul Inditex din cauza problemelor cauzate de tranzactionarea Intesa este "irevocabila."

"Operatiunea avea dificultati majore inca din faza incipienta. Banca de economii Caixanova detinea deja un pachet de 4% din actiunile Fenosa. Obtinerea participatiei de 21% a grupului Santander s-ar fi tradus in obligativitatea derularii unui proces de preluare", a explicat Castellano.

"Ortega nu a prevazut acest lucru, iar interventia mea in salvarea ofertei a fost ceruta in ultimul moment, lucru pe care am refuzat sa-l fac", a conchis Castellano.

Inditex a caracterizat decizia fostului director adjunct ca fiind bazata pe motive personale si a refuzat acordarea altor detalii referitoare la acest subiect. Demisia lui Castellano a pus punct unui parteneriat de 31 de ani cu Ortega. Impreuna, cei doi oameni de afaceri au fost promotorii modelului de "fast-fashion" in cadrul magazinelor Zara, brand de referinta din portofoliul Inditex. Strategia acestora a vizat integrarea designului vestimentar, producerea si distributia in cadrul aceleiasi companii. Firma isi deschide cate un nou magazin zilnic, lucru care o transforma in retailerul de moda cu cea mai puternica dezvoltare.

Castellano a renuntat la pozitia de director executiv in iunie pentru a prelua responsabilitatile functiei de director adjunct. Noua fisa de lucru avea ca obiectiv major dublarea dimensiunii Inditex in urmatorii doi ani.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107